Astrid van Rens - Yoga om de connectie met je lichaam te herstellen

In deze aflevering van de podcast heb ik een gesprek met Astrid van Rens. Astrid kwam op mijn pad toen ik op zoek was naar beweegvormen voor mensen met een reumatische aandoening.

Astrid kwam er tijdens haar opleiding tot yoga-docent achter dat haar lichaam anders reageerde dan dat van haar mede-studenten. Ze had vaak meer klachten, herstel duurde langer en ook ging de progressie in de houdingen minder snel.

Ze ontdekte dat er van alles niet klopte en ging op zoek naar een verklaring. Want er kwamen steeds meer symptomen die eigenlijk eerst los van elkaar leken te staan. Na een aantal jaren zoeken met verschillende medisch specialisten, kreeg Astrid uiteindelijk de diagnose fibromyalgie en een jaar later ook syndroom van Tietze. Beiden reumatische aandoeningen, waarbij fibromyalgie zich voornamelijk in de spieren, pezen en aanhechtingen uit en het syndroom van Tietze in pijn rond het borstbeen.

Achteraf gezien had Astrid hier al in haar tienerjaren last van. Maar het lastige van fibromyalgie is, dat de symptomen opstapelen en in eerste instantie relatief onschuldig lijken. Daardoor duurde het lang voordat ze de diagnose kreeg.

Astrid ervaarde dat het nodig was om de bewegingen aan te passen aan haar lichaam. Dit was niet heel gebruikelijk in ‘normale’ yogalessen en ze zag ook andere mensen afhaken.

Toen is Astrid begonnen met yoga-lessen die veel toegankelijker waren. Zoals stoel-yoga, waarbij je niet op een yogamat of op de grond hoeft te zitten, wat de bewegingen een stuk makkelijker maakt.

Astrid zou zichzelf niet omschrijven als sporter. Gymlessen vermeed zij het liefst. Wel heeft ze geturnd, gedanst en een toneelopleiding gedaan, waarbij beweging belangrijke onderdelen waren.

Bewegen is wel altijd belangrijk geweest voor haar, maar beweging zoals het bij je past hoeft geen sporten te zijn.

Astrid legt uit waarom zij denkt dat er slechts een heel beperkt deel van wat yoga is, bekend is. ‘Het is veel breder dan in een yogalegging op een matje jezelf in pretzel-poses buigen.’

We bespreken in het gesprek hoe je erachter komt welke beweegvormen bij je passen en hoe je hiermee kan beginnen. Ook als je inmiddels bang bent om te bewegen – beweegangst – en daardoor eigenlijk niet durft.

Het is daarom heel belangrijk als je een reumatische aandoening hebt en bang bent om te bewegen, om vooral op zoek te gaan naar het gevoel in je lichaam. Focus te hebben op de beweging en het gevoel dat dit veroorzaakt. En zo je grenzen te verkennen en uit te breiden. Het hoort erbij dat je daarbij af en toe toch over je grenzen gaat, omdat het beeld dat je hebt over je lijf, niet altijd klopt met de werkelijkheid.

Wanneer je last hebt van klachten, is de kans heel groot dat je lichaam eerder ook al signalen gaf. Maar mogelijk herkende je deze niet, of begreep je de taal van je lichaam nog niet zo goed. Maar we moeten ons lichaam wel serieus nemen, anders nemen de klachten alleen nog maar meer toe.

Bewegen is heel belangrijk voor mensen. Het zet je zowel letterlijk als figuurlijk tot in beweging zijn. Via beweging kan je de connectie met je lijf voelen. Als je vooral stil zit, zal je voornamelijk de minder aangename dingen in je lichaam ervaren.

Meer over Astrid van Rens:

https://www.astridvanrens.nl/

Luister deze aflevering:

Bekijk hier het gesprek:

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>