In Nederland hebben zo’n 2.000.000 mensen een vorm van reuma. Dat zijn zo’n 2 miljoen mensen die dagelijks last hebben van pijnklachten en vermoeidheid. En mogelijk zijn er nog veel meer mensen met klachten, die nog niet naar een reumatoloog of dokter zijn geweest. Het is wel duidelijk lijkt me, reuma is een groot probleem. Maar wat is reuma nu eigenlijk?

Definitie door Reuma Nederland (voorheen reumafonds)

Reuma Nederland geeft de volgende definitie.  

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’ zoals gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken.

Reuma is een chronische ziekte. In de meeste gevallen zijn er medicijnen waarmee de symptomen behandeld kunnen worden. Reumatische aandoeningen zijn niet te genezen. Reuma valt onder de auto-immuunziektes, wat betekent dat het eigen immuunsysteem zich keert tegen lichaamseigen weefsel. In geval van reuma valt het immuunsysteem weefsel aan dat zich in en rond gewrichten bevindt. Deze definitie zegt veel over de aard van de symptomen. De oorzaak en het ontstaan van deze ziekte worden niet duidelijk.

Het ontstaan van reuma

Artsen hebben nog geen oplossing voor reuma. Sterker nog, ze weten nog niet waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht spelen waarschijnlijk een rol. Over de rol van erfelijkheid zijn onderzoekers het niet helemaal eens. Het is duidelijk dat er in het afweersysteem of immuunsysteem iets mis gaat. Er ontstaan ontstekingen in of rond gewrichten. Een ontsteking is het wapen van ons lichaam, waarmee we bijvoorbeeld bacteriën buiten houden. Maar ook lichaamseigen materiaal dat bijvoorbeeld op de verkeerde plaats in het lichaam is, kan een ontstekingsreactie veroorzaken.

In het geval van reuma keert dit afweersysteem zich tegen lichaamseigen materiaal. De laatste generatie medicatie is erop gericht om de aanmaak van ontstekingseiwitten te verminderen of blokkeren. Maar daarmee wordt niet de oorzaak van het probleem aangepakt. Ik ben dan ook benieuwd waarom het lichaam zich tegen zichzelf keert.

Wat is reuma: Een reactie op voeding, gifstoffen en stress?

Een van de verklaringen die ik hier wil noemen komt uit de orthomoleculaire hoek. Daarin worden laaggradige ontstekingen verantwoordelijk gehouden voor een disbalans (verzuring) in het lichaam. Laaggradige ontstekingen ontstaan door onder andere voeding, gifstoffen (milieuvervuiling en bestrijdingsmiddelen) en stress. De disbalans die ontstaat zorgt ervoor dat het immuunsysteem ontspoort, en dat zou leiden tot chronische ontstekingsziektes.

Ook de darmen spelen een belangrijke rol. Daarin bevinden zich de meeste bacteriën van ons hele lichaam. Deze darmbacteriën zijn enorm belangrijk voor heel veel lichaamsprocessen. Onder andere voor de aansturing van het immuunsysteem. Nu zijn er verschillende voedingsmiddelen die de darmwand prikkelen en uiteindelijk kunnen beschadigen. Daardoor kunnen bacteriën op de verkeerde plaats terecht komen. Het immuunsysteem opent vervolgens de aanval, door middel van ontstekingsreacties. Zo zorgt het ervoor dat alles weer terug in balans kan komen.

Wat is reuma: Een spirituele benadering

Een andere verklaring komt voort uit een non-dualistische kijk op de wereld en het leven. Deze is gebaseerd op de waarneming dat veel mensen met reuma eerst bijzonder actief en beweeglijk zijn. Denk aan prestatie- en wedstrijdsport, maar ook aan veel en hard werken. Ook in huis en in de tuin. In de breedste zin van het woord actief. Een ander kenmerk dat wordt genoemd is overdreven opoffering voor anderen. Dit zouden zij (onbewust) doen ter compensatie van starheid van het bewustzijn. De klachten brengen de starre geest en het (door reuma starre) lichaam met elkaar in balans. Mensen met reuma hebben moeite met het uiten van agressie, waardoor dit vast gaat zitten in spieren en gewrichten.

Agressie (boosheid in extreme vorm) is een manier om grenzen te bewaken. Een kenmerk dat ik wel herken van mezelf, maar ook van het overgrote deel van de cliënten die ik zie in mijn praktijk, is dat mensen met reuma moeite hebben om hun grenzen aan te geven. Ze willen anderen zo graag helpen, dat dit vaak ten koste gaat van henzelf.

Wat is reuma: Het moderne stressonderzoek

Een betrekkelijk nieuw onderzoeksveld is dat van stressonderzoek. In het boek ‘In wankel evenwicht’ geeft drs. Boudewijn van Houdenhove uitleg over het moderne stressonderzoek. Naast een heleboel andere welvaartsziekten, legt Van Houdenhove een verband tussen een ontregeld stresssysteem en reumatische aandoeningen. Door overbelasting maakt het stresssysteem uiteindelijk verminderd cortisol aan (cortisol is een van de voornaamste stresshormonen). Cortisol stuurt in een normale situatie het immuunsysteem aan. Wanneer er te weinig cortisol wordt aangemaakt, of het lichaam is verminderd gevoelig voor cortisol, kan dit ervoor zorgen dat het immuunsysteem stuurloos raakt. Daardoor zouden auto-immuunziekten kunnen ontstaan, zoals onder andere reuma. Dit onderzoek is op dit moment volop in ontwikkeling en zou veelbelovend kunnen zijn.

Wat is reuma: conclusie

De genoemde hypotheses lijken op het eerste gezicht ver uit elkaar te liggen. De orthomoleculair therapeut zoekt de oorzaak in voeding en gifstoffen. Waarnemingen uit het non-dualisme zoeken de oorzaak vooral in karaktertrekken en gedrag. En wetenschappers vinden een verklaring voor het ontstaan van reuma in de werking van het menselijk stresssysteem. Echter, hoe ver ze ook uit elkaar lijken te liggen, het stresssysteem lijkt de gemeenschappelijke deler. In mijn blog ‘Stress zit niet (alleen) tussen je oren!‘ leg ik uit wat ik onder stress versta.

Wat is reuma: mismatch

Na alle hierboven beschreven invalshoeken, wil ik ook graag mijn eigen visie op reuma delen. Deze is ontstaan, na me meer verdiept te hebben in de evolutie en de ontstaansgeschiedenis van de mens. 

De mens is ooit, zo’n 200.000 jaar geleden ontstaan, in een proces waarbij eencelligen in 4 miljard jaar erover deden tot mensapen ontstonden. In de hele ontwikkeling van de evolutie is 200.000 jaar dus maar een fractie van het geheel. Het proces van eencellige tot mens, ontstaat door mutaties. Mutaties zijn aanpassingen op de leefomgeving, waardoor de kans groter is dat het organisme overleeft. Iedere mutatie heeft meerdere generaties nodig om zich te bewijzen en als het ware ‘standaard’ als nieuwe eigenschap doorgegeven te worden aan nieuwe generaties.

In een leefomgeving die langzaam veranderd, is dit proces fantastisch. Organismen konden zich hierdoor aanpassen aan vele veranderingen en zich uiteindelijk ontwikkelen tot ‘intelligente’ wezens.

Zo’n 15.000 jaar geleden kwam er een kink in de kabel. De mens van toen kwam erachter dat dieren gehouden konden worden met een draadje er omheen. En voedsel kon verbouwd worden door zaden te zaaien en oogsten. De landbouw ontstond en de mens stopte met zwerven over de aarde en koos een vaste verblijfplaats. Dorpen ontstonden, dit werden al snel steden en uiteindelijk metropolen. Deze ontwikkelingen volgden elkaar snel op.

En toen kwam zo rond 1750 de industriële revolutie. Mensen gingen in fabrieken werken, aan de lopende band. Zwaar werk werd meer en meer overgenomen door (stoom)machines. De ontwikkelingen gingen nog sneller.

Tot in de jaren 1990 de computer mainstream werd. Met internet. En telefoons. De supermarkt werd meer en meer gevuld met fastfood. De farmaceutische industrie werd groter en groter.

Deze ontwikkelingen gaan zo enorm snel, dat kan de evolutie helemaal niet bijhouden. We leven met een lichaam, dat prima is toegerust op de uitdagingen uit de prehistorie in een tijd waarin alles sneller, meer, groter en luier moet.

Ik ben ervan overtuigd dat reuma een reactie is van ons oer-lichaam dat de veranderingen gewoon niet goed bijhoudt. In de video hieronder licht ik dat nog wat verder toe.

Wat is reuma: Persoonlijke ervaring

In 2013 kon ik door mijn reumatische klachten bijna niet meer lopen. Ik had veel rugklachten, ontstekingen in mijn knieën, enkels en ook in mijn armen. Ik werd voor mijn rugklachten en een burn-out doorverwezen voor revalidatietherapie. Toen durfde ik niet te dromen dat dit een oplossing kon zijn voor mijn klachten. Maar drie maanden na mijn laatste behandeling, heb ik mijn laatste medicatie gebruikt. Ik heb geen last meer van klachten. Natuurlijk wilde ik weten hoe dit kan en hier uiteindelijk andere mensen mee helpen.

Volg je gevoel, leer luisteren naar je lichaam

Door de opleidingen die ik volgde en het lezen van (vele) boeken, ontdekte ik dat de revalidatietherapie en alle stappen die ik daarna zette, direct van invloed waren op mijn stresssysteem. Blijkbaar belastte ik mijn stresssysteem veelvuldig. Ik was me daar nooit van bewust geweest. Ik leefde het leven waarvan ik dacht dat het van me verwacht werd. Ook kon ik niet omgaan met emoties van oa. rouw. En ik vond mezelf helemaal geen leuk mens. Deze combinatie maakte me ziek. Nu maak ik mijn keuzes op basis van mijn gevoel en luister veel beter naar mijn lichaam. Op het gebied van werk, voeding, beweging, ontspanning, vrienden, relaties en zingeving. Ik ken mijn invloed op mijn omgeving en mijn leven. Mijn stresssysteem blijft daardoor veel beter in balans. Ik ben inmiddels ruim drie jaar klachtenvrij en dat verwacht ik op deze manier ook te blijven.

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

 • Mooi beschreven zeg. Ben het er helemaal mee eens, met alle onderdelen eigenlijk 😀 Als je wat dieper erin wilt duiken zou je misschien eens kunnen kijken naar de polyvagaaltheorie waarin wordt beweerd dat stress en trauma het zenuwstelsel ontregelen waardoor de sympaticus (gas geven) en daardoor ook de parasympaticus (remmen) te hard aan het werk zijn (hormonen raken in de war daarvan). Ook een mooi boek daarover is van Bessel van der Kolk “the body keeps the score”. Dank je wel voor je mooie blog!

  • Hey Charlotte,
   Dank je wel voor je reactie! Wat fijn dat je al hoop krijgt door het lezen van deze blog (en het kijken van de video).
   Misschien kan je aangeven bij welke uitdaging je als eerste hulp zou kunnen gebruiken, om van de hoop die je nu hebt meer waarheid te maken 🙂
   Natuurlijk mag dat via e-mail, in de Reuma Reset Community (https://facebook.com/groups/reuma-reset) of een privebericht.
   Groetjes Sander

 • Wat een mooie blog Sander!
  Heldere opbouw, verschillende perspectieven.
  En een inspirerende conclusie!

 • Mooi geschreven Sander, zoals ik je heb mogen leren kennen. Door het delen van jouw verhaal en de kennis envaring die je hebt heb je mij wederom geïnspireerd, waarschijnlijk nu nog meer mensen!

  • Ha Henrie, ik ben er zeker van dat het voor meer welvaartsziekten van toepassing is. Maar reuma heb ik zelf nu eenmaal het meeste raakvlak mee.

 • Wat een duidelijk blog Sander. Ook de verschillende vormen die je belicht over oorzaken; zonder oordeel. Mijn complimenten!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >