__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"70b71":{"name":"Main Accent","parent":-1},"2827b":{"name":"Accent Dark","parent":"70b71","lock":{"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"70b71":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"2827b":{"val":"rgb(16, 15, 15)","hsl_parent_dependency":{"h":6,"l":0.06,"s":0.04}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"70b71":{"val":"rgb(51, 190, 127)","hsl":{"h":152,"s":0.57,"l":0.47,"a":1}},"2827b":{"val":"rgb(59, 65, 63)","hsl_parent_dependency":{"h":160,"s":0.04,"l":0.24,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__

in dit Bericht:
 

Toen ik Janneke Poort haar verhaal hoorde vertellen tijdens de gezondheidsbeurs in Utrecht wist ik, dit verhaal moet ik brengen in de Reuma Reset Podcast. Janneke is reumapatiënt, heeft een tijd veel last gehad van haar reumatische klachten. Ze heeft grote stappen gezet in haar herstel en heeft de afgelopen jaren drie marathons gelopen.

Toen Janneke de diagnose reuma kreeg voelde dat als een klap in haar gezicht. Ondanks dat ze de diagnose verwacht had. Binnen 10 minuten na het gesprek met haar reumatoloog veranderde dat inzicht. Vanaf dat moment besloot zij dat ze er alles aan ging doen om van de reuma af te komen.

Inmiddels leeft Janneke als heel gezond mens. De reuma is er nog, maar neemt veel minder plaats in haar leven. Ze heeft in de 16 jaar dat ze de diagnose heeft enorm veel stappen gezet om te komen waar ze nu is.

Ze geeft aan dat de frustratie over de reuma nooit heel groot is geweest. En zeker nooit allesbepalend. Janneke kon het zien als een boodschap en als handvatten om er iets aan te gaan doen, om haar leven te verbeteren.

De eerste stap die Janneke zette was om na te gaan ‘wat de boodschap is van reuma’. Ze ging bij zichzelf na waarom ze reuma kreeg en niet een van de 100.000 andere mogelijke klachten. Met die vraag is Janneke aan de slag gegaan. Het antwoord op die vraag kwam niet 1-2-3, daar ging tijd overheen.

Via de cursus Reuma uitgedaagd kwam Janneke in aanraking met meditatie. In die momenten van stilte ontdekte ze heel veel informatie die vanuit haarzelf kwam en waarmee ze aan de slag wilde.

In haar zelf-onderzoek is Janneke gaan inzoomen op haar gedrag. Ze voelde dat er sprake was van een disbalans, waardoor de reuma ontstaan was. Door dit onderzoek ontdekte ze dat ze te veel van haar energie weggaf, waardoor er te weinig voor haarzelf overbleef.

In de periode dat Janneke Remicade gebruikte, voelde dat alsof haar accu weer werd opgeladen. Prednison gaf dat gevoel nog veel meer en directer.

Wat haar opviel als zij in de ruimte met andere reumapatiënten was voor het remicade-infuus was dat alle reumapatiënten die ze daar ontmoette, mensen waren die ervaar gaan. Reumapatiënten geven niet op, het zijn echte bikkels met een enorme wilskracht. En op die wilskracht kan je ontzettend ver komen. Maar dit is ook misschien wel de grootste valkuil voor mensen met reuma.

Pas toen Janneke echt naar haar gevoel ging en zichzelf toestond om haar diepste pijnen te voelen, begon zij weer gezond te worden. De weg naar het aangaan van die pijnen is veel moeilijker en pijnlijker dan het werkelijk onder ogen kunnen zien.

Wilskracht maakt me sterk, kwetsbaarheid maakt me gezond.

Janneke Poort

Janneke ontdekte in zichzelf het gedachtepatroon ‘Ik ben niet goed genoeg’, wat haar in belangrijke situaties steeds opnieuw blokkeerde. Toen zij dit ontdekte is ze ermee aan de slag gegaan, om een nieuw automatisch gedachtepatroon te ontwikkelen.

In het gesprek hebben we het over meditatie, het doorbreken van (gedachte)patronen, ademhaling, voeding, afvallen, stress, spanning (die je niet eens voelt of ervaart omdat je er zo aan gewend bent) en hardlopen.

Het grote gevaar bij reuma is dat je denkt vanuit slachtofferschap. Op het moment dat je jezelf slachtoffer voelt van dingen die je zijn overkomen, is het redelijk uitzichtloos. Op het moment dat je inziet dat je een keuze kunt maken in de manier waarop je omgaat met de dingen die je gebeuren, kan je weer leiding geven aan je leven.

Een heel bijzonder en puur gesprek over reuma, met iedere minuut drie inzichten die je leven met reuma kunnen veranderen.

Meer over Janneke?
Janneke werkt als chef plannensmeder voor Sportrusten.
Sjansarazzi op Instagram: https://www.instagram.com/sjansarazzi/

Luister hier de podcast

Bekijk hieronder de video van het gesprek:

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode. Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>