Een tijdje terug vroeg een collega bij het havenbedrijf waar ik werk, wat ik hiervoor had gedaan qua werk. Ik vertelde hem dat ik mijn diploma HBO communicatie heb en werkte als communicatieadviseur en voorlichter. Tot ik zo’n vier jaar geleden een (hele dikke) burn-out kreeg. Ik vertelde hem dat ik dat werk niet meer kon (en wilde) doen. Zijn reactie was ‘Oh, dus nu heb je de gemakkelijke weg gekozen door hier te gaan werken?’. Door die reactie gebeurde er een heleboel in mijn hoofd. Gelukkig had ik snel in de gaten dat hij een gevoelig punt in mij raakte. En dat dit van mij was en niet iets wat hij bewust wilde triggeren.

De makkelijke weg?

Sinds ik mijn burn-out kreeg, heb ik juist het gevoel dat ik niet meer de gemakkelijke weg kies. Ik heb ervoor gekozen om op een andere manier te gaan leven. Oude, mij niet dienende, gewoonten en overtuigingen achter me te laten en in te ruilen voor nieuwe. Nieuwe gewoonten, normen, waarden en overtuigingen waardoor ik nu niet langer ziek maar juist vitaal in het leven kan staan. Om dat te bereiken ben ik mezelf heel vaak tegengekomen. En dat is nu niet voorbij. Ik kom mezelf nog dagelijks tegen. Want gewoonten, gedachte- en gedragspatronen zijn hardnekkig. Ze zitten al van jongs af aan ingebakken. Om daarin iets te veranderen moet je sterk in je schoenen staan.

Bumpy ride

De weg die ik sinds mijn burn-out heb gekozen, is die van persoonlijke ontwikkeling. En dat is een bumpy ride! Telkens weer stuit ik op gedachten en gedrag, die ik niet wil hebben. Die niet passen in mijn nieuwe leven. En steeds weer is het zoeken naar een manier om hierin iets te veranderen. Bijvoorbeeld vanmorgen. Ik had een vrije ochtend en het voornemen om veel voor mijn coachingspraktijk te doen. Vervolgens heb ik tot 11.30u op de bank gelegen en televisie gekeken. Toen ontstond – gelukkig – het besef dat ik dit niet wil. Ik had kunnen blijven liggen. Maar in plaats daarvan heb ik besloten mijn laptop op te starten en nog zoveel mogelijk te gaan doen voor mensen met reumatische klachten. Om ze te laten zien dat er hoop is. Nu schrijf ik dit blog. En als het is gepubliceerd heb ik een veel beter gevoel over mijzelf, dan wanneer ik was blijven liggen voor de televisie.

Vitaal leven met reuma in drie stappen

Zoals ik nu vitaal leef met reuma, kan jij dat ook. In drie – ogenschijnlijk – eenvoudige stappen.

Stap 1: Bewustwording

Het is belangrijk dat je bewust bent van wat je doet. Ga eens na welke gewoontes je hebt. Wat doe je allemaal op een dag, wat eet en drink je? Welke activiteiten onderneem je? Hoe voel  je je na die activiteiten? Hoeveel slaap je en wat doe je nog meer om te ontspannen? Maar kijk ook eens welke rol reuma speelt in je leven. Wat kan je allemaal niet meer sinds je reuma hebt? Wanneer kreeg je eigenlijk de eerste klachten? Wat is je grootste klacht? En kan je daaruit wellicht opmaken wat je lichaam je wil vertellen? En hoe ziet jou toekomst eruit als je niets verandert aan je leven? Is dat de toekomst die je het liefste wilt? En wie houd jij daarvoor verantwoordelijk? De arts, die geen medicijn voor je kan vinden? De wetenschap, die niet voldoende zijn best doet? Je gezin, dat veel te veel van je vraagt?

Ik kan nog veel meer vragen bedenken. In de fase van bewustwording, is het belangrijk om heel open naar je eigen leven te kijken. Durf jij alles wat tot dit moment jouw waarheid was, voortaan in twijfel te trekken? Hier een andere waarheid bij te zoeken, of twee, of drie?

De bumpy ride is begonnen. Je komt er vermoedelijk achter, dat niet alles wat je doet echt past bij wat jij wilt. Je wilt dingen anders gaan doen. Maar hoe dan?

Stap 2: Neem verantwoordelijkheid voor je leven

In deze stap ga jij kijken wat jij kan doen. Welke mogelijkheden heb je nog meer om je leven te leven? Wat is er belangrijk in je leven en zet je dat op de eerste plaats? Zijn je acties daar ook op gericht? Bij deze stap ga je ook kijken welke andere hulpbronnen je eventueel kan zoeken. Wil je meer bewegen en weet je niet hoe? Een fysiotherapeut, beweegcoach of personal trainer zal je met liefde en plezier helpen. Heb je moeite te onderscheiden wat gezonde voeding is, tussen alle meuk in de supermarkt? Ook dan zijn er hulpbronnen genoeg die jou op weg willen helpen.

Kortom, in deze stap breng je in kaart hoe je zelf je leven zou willen inrichten. Waarop je je wilt richten en hoe je dat het beste kan doen.

Stap 3: Maak andere keuzes

Je bent je bewust van je leven, je gewoontes, je gedachtepatronen en je gedrag. Bovendien weet je wat je graag anders zou willen. Het is nu tijd om werkelijk andere keuzes te gaan maken. Keuzes die passen bij het leven dat jij jezelf (en de mensen van wie je houdt) toewenst. Dit is misschien wel de lastigste stap. Je gaat namelijk veranderen. En als jij gaat veranderen, dan doet dat iets met je omgeving. Er zullen mensen zijn die je hierin volledig steunen, maar er zullen ook mensen zijn die het er minder makkelijk mee hebben en afstand nemen of je confronteren met je nieuwe gedrag en hun gedachten daarover. Het is dan belangrijk dat je heel goed weet waar je het voor doet, namelijk voor jezelf.

Bijna niemand kan dit helemaal alleen

Het is een proces van persoonlijke ontwikkeling, met in iedere stap een aantal moeilijkheden en valkuilen. Veel van je patronen en gedrag doe je automatisch. Het valt je dus niet eens op. Hoe moeilijk is het dan om te veranderen? En hetgeen je het hardst verdedigt, is mogelijk de belangrijkste stap om achter je te laten. Juist daarom ben ik mijn praktijk begonnen. Zodat ik mensen op liefdevolle wijze kan helpen hun leven opnieuw richting te geven. Zodat ook jij vitaal kunt leven met reuma. Ik begeleid je bij deze drie – ogenschijnlijk – eenvoudige stappen. Help je met het vinden van inzichten, waarop jij de veranderingen in jouw leven kan baseren.

En na verloop van tijd, leef jij vitaal met reuma. Met minder klachten, meer energie en kan je alles doen wat voor jouw leven belangrijk is.

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>