Als je ziek wordt, dan wil je zo snel mogelijk jezelf weer beter voelen. Dat is zo als je een griepje hebt, verkouden wordt, maar ook als je kampt met een reumatische aandoening. En precies die wens – Zo snel mogelijk beter voelen – is wat je in de weg staat als je echt wilt herstellen.

Toen ik van de reumatoloog te horen kreeg dat ik reumato├»de artritis heb, was mijn eerste vraag ‘ok, hoe lossen we dat op?’. En met we bedoelde ik eigenlijk je. Ik was ziek en de dokter was ervoor verantwoordelijk dat ik zo snel mogelijk weer beter zou worden.

Misschien herken je het wel.

En weet je? De dokter vond die rol wel prima.

Hij schreef me medicijnen voor, waarmee de klachten minder zouden moeten worden. Maar de reuma zou nooit meer weggaan. De rest van mijn leven zou ik afhankelijk zijn van de reumatoloog met zijn medicatie.

En… Zelf kon ik er niets aan doen, behalve een beetje rust nemen en niet te intensief belasten.

Mijn verwachtingen waren gezet.

Ik had reuma, voor de rest van mijn leven. Daar kon ik nooit meer iets aan veranderen.

Op dat moment had ik niet in de gaten wat de impact van deze woorden was.

Immers, als een dokter in een witte jas je ‘belooft’ dat je niet meer beter wordt, zelf niets kan doen en de rest van je leven medicijnen moet gebruiken….

Dan ga je ook niet meer op zoek naar mogelijkheden die er wel zijn.

Bij mij was het een ‘toevallige’ samenloop van omstandigheden waardoor ik ontdekte dat ik wel invloed had op mijn klachten.

Mijn leefstijl – mijn gedrag, mijn manier van denken – had enorme impact!

Zoveel dat ik nu al sinds 2016 geen medicijnen meer nodig heb en geen last heb van reumatische klachten.

Ik hield het niet voor mogelijk, maar ontdekte het tegendeel.

Klachten verminderen gaat niet vanzelf. Ik kon niet van de een op de andere dag alles wat ik wilde.

Maar ik kon wel iedere dag – met wat er zich die dag aandiende – keuzes maken die zorgden dat ik me beter voelde. Keuzes die me sterker maakten, fitter maakten en minder gevoelig maakten voor ontstekingen.

Ieder moment kan je kiezen wat je in je mond stopt, hoe en hoeveel je beweegt, hoe je ontspant (en het zelfhelend vermogen van je lichaam activeert), welke gedachten je volgt (piekeren is desastreus!!), met wie je veel contact hebt en hoever je gaat voor je relaties, hoe je omgaat met emoties (het wegdrukken van emoties met verslavingen werkt averechts. Of het nu drinken, roken, eten, drugs, gokken, kopen, porno, … is, uiteindelijk word je er alleen maar slechter van)

En de belangrijkste keuze: doe je de dingen waar je blij van wordt, energie van krijgt en je aan het eind van de dag een voldaan gevoel geven? Of laat jij je door de dag heen leegtrekken door alles wat er ‘op je pad komt’?

Stapje voor stapje betere keuzes maken, ieder moment, iedere dag. Dat is de manier om je gezondheid te verbeteren en uiteindelijk weer fit en vitaal door het leven te gaan. En als je leven vervuld is van passie, dan is er eigenlijk geen ruimte meer voor reuma.

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>