Soms komen ‘toevallig’ mensen op je pad, waarmee je een klik blijkt te hebben. Waarmee je passies deelt, waardoor je er uren en uren mooie gesprekken mee kan voeren. Zo is het ook met Kevin van Steenkiste van Hallo Jij. Met Kevin heb ik de eerste internationale Reuma Reset Podcast opgenomen.

Op het moment dat ik met Kevin in contact werd gebracht, had ik al ongeveer een half jaar last van schouderklachten. Een blessure overgehouden aan de crossfit. Ik ben hiervoor onder behandeling van een fysiotherapeut, maar ondanks dat blijven de klachten voortduren.

Kevin stelde voor om, voordat we een podcast samen zouden opnemen, eerst een sessie te ondergaan. Om beter te begrijpen wat hij wilde vertellen. Zo gezegd, zo gedaan. En omdat ik last heb van mijn schouder, ligt daar de focus tijdens onze oefensessie.

Het was een andere sessie dan met de fysio. Kevin liet me drie kleine, eenvoudige bewegingen uitvoeren. Waarbij ik moest focussen op het gevoel in mijn lichaam. Waar dan ook in mijn lichaam. En wonder boven wonder. Als direct na de eerste sessie voelde ik meer vrijheid in mijn schouder. En we hebben geen schouderoefening gedaan.

Ik was enthousiast. Nog een oefensessie. Allemaal via Zoom. En bij het opnemen van deze aflevering is de tweede sessie ongeveer een week geleden. En de afgelopen week ben ik mijn oefeningen netjes blijven doen. Want, ik voel dat het werkt. Ik kan weer slapen op mijn linkerschouder. En ook bij krachttraining voel ik dat er weer meer ruimte is.

Kevin is gepassioneerd door beweging en gespecialiseerd in pijnvrij bewegen en helpt met zijn bedrijf Hallo Jij mensen om bij pijnklachten (weer) pijnvrij in beweging te komen. Met kleine oefeningen, waarbij je precies leert ervaren hoe je lichaam wordt belast. En ook waar de winst te behalen valt.

In zijn behandelingen ziet Kevin het lichaam als een geheel. Alle facetten van het lichaam en het leven hebben invloed op de beweeglijkheid van de gewrichten. Zowel fysieke factoren als mentale en emotionele zaken. In zijn behandelingen helpt Kevin om uit te leggen wat het lichaam wil vertellen met de pijn en beperkingen die mensen ervaren. Hierbij vertrouwt Kevin op het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Idealiter worden bewegingen uitgevoerd door een samenwerking van het totale lichaam. Als ergens klachten of blokkades ontstaan, moet het lichaam ergens anders gaan compenseren. Hij kijkt wat niet beweegt in het lichaam en wat daardoor moet compenseren. Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld laat Kevin je tijdens de Podcast ervaren wat hij daarmee bedoelt.

Bij reuma zijn vaak verschillende gewrichten betrokken, die pijnlijk aanvoelen en niet lekker kunnen bewegen. Gewrichten functioneren het beste als er ruimte is tussen de botten die in het gewricht samenkomen. De ruimte in gewrichten kan beperkt worden als er spanning op het gewricht staat. Een gewricht waarin geen ruimte zit, beweegt niet soepel, waardoor omliggende spieren, pezen en gewrichten moeten gaan compenseren. Zowel het gewricht dat ‘vast zit’ als de omliggende gewrichten kunnen klachten ontwikkelen.

Als in een gewricht te weinig ruimte is, ontstaan daar pijn, wrijving, slijtage en ontstekingen. Dat is wat we moeten voorkomen en herstellen.

De zoektocht van Kevin gaat eigenlijk altijd naar de gewrichten waarin te weinig beweging zit. Door die weer vrijheid te geven, neemt de druk op omliggende gewrichten af. Dat verklaart ook waarom ik met mijn schouderklachten voornamelijk oefeningen heb gedaan om mijn heupen soepeler te maken. En waarom het werkt.

De hersenen bepalen welke ruimte er is in het lichaam. Pijn is het signaal waarmee het brein aangeeft dat er iets anders zou moeten. Door kleine bewegingsoefeningen te doen, ervaar ik wat er gebeurt in het lichaam. En ik geef het brein signalen terug, waardoor ik als het ware laat zien dat het gewricht pijnvrij kan bewegen. Dat het brein geen pijnprikkel meer hoeft te geven.

Dat doet Kevin door via het autonoom zenuwstelsel bewegingen te automatiseren in het lichaam. Zodat je onbewust beter gaat bewegen. Bewegen zou vloeiend moeten gaan. Zoals een kind van 2 of 3 jaar dat net heeft leren lopen. Het kind denkt niet na over bewegingen, maar beweegt vloeiend. Op het moment dat je gaat nadenken over bewegen, dan is dat het brein dat je probeert te beschermen.

Als je wilt beginnen met pijnvrij leren bewegen, dan begint dat met kleine beweegoefeningen. Dat is iets anders dan sporten en niet gericht op prestatie. De kleine oefeningen zijn erop gericht dat je aanvoelt wat er in je lichaam gebeurt. En op het moment dat je een beweging niet pijnvrij kan maken, dan maak je de beweging kleiner. Net zo lang tot je de beweging wel pijnvrij kan maken en dus het signaal naar je hersenen kan sturen ‘deze beweging kan ik pijnvrij maken’.

Dit signaal wordt in je hersenen opgeslagen, waardoor je in het dagelijks leven iets meer bewegingsvrijheid zal ervaren. Als je deze oefeningen dagelijks doet, ontstaat er dagelijks een beetje meer bewegingsruimte.

Deze oefeningen werken ook voor mensen met reuma. We bespreken het voorbeeld van een reumatische ontsteking in de knie. Het is voor Kevin niet logisch om de ontstoken in beweging te brengen. De kans is namelijk heel groot dat het resultaat daarvan meer pijn zou zijn. Daarom richt Kevin in de oefeningen op het in beweging brengen van de omliggende gewrichten, zoals de enkel en de heup. De knie ervaart dan dat er steun is, waardoor deze ook weer vrijer kan gaan bewegen.

Een lichaam werkt beter wanneer 100 spieren en gewrichten samenwerken, dan wanneer er 1 sterke spiergroep is.

Verder hebben we het in het gesprek over hydrotherapie, revalideren (en hoe dat beter zou kunnen), beweegangst en beter leren voelen wat er in het lichaam gebeurt. Over groei, luisteren naar het lichaam, coaching en de grilligheid van het leven.

Meer over Kevin Van Steenkiste

Website: https://hallojij.be
E-mail: kevin@hallojij.be
Facebook: https://www.facebook.com/HalloJij.GenietPijnvrij/

Luister hier de podcast

Deze aflevering bekijken

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>