Miranda Bakker is orthomoleculair therapeut en helpt mensen door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze begint vanuit de klacht te zoeken welke voedingsstoffen moeten worden aangevuld. Door een gezond voedingspatroon, in combinatie met voedingssupplementen.


Belangrijk is dat de cellen eerst worden opgeschoond, zodat ze daarna de voedingsstoffen die binnen komen met gezonde voeding, beter worden opgenomen door het lichaam. Daarnaast is het dan vaak nog steeds nodig om bepaalde voedingsstoffen aan te vullen vanuit supplementen, omdat de voedingswaarde van heel veel producten sterk gedaald is.

Een heel groot deel van de voeding die in de supermarkt ligt, is sterk bewerkt. Met heel veel toevoegingen die ons lichaam eigenlijk niet herkent en waar het niets mee kan. Er worden bijvoorbeeld stoffen toegevoegd, waardoor je geen signaal krijgt van verzadiging. Je kan er dus van blijven eten.


Bovendien zijn we allemaal verslaafd aan suiker. Dus als we voelen dat we energietekort hebben, dan willen we suikers nemen. Logisch, het lichaam geeft aan dat we iets nodig hebben. Het is alleen de vraag of suiker dan de goede keus is.

De samenstelling van voeding is veel veranderd. Er zitten veel minder vitamines en mineralen in de voedingsmiddelen die we tot onze beschikking hebben. Daardoor blijft ons lichaam vragen om meer, terwijl de tekorten dus niet worden aangevuld.

Voordat Miranda orthomoleculair therapeut werd, werkte ze jaren als apotheker. Als apotheker leerde ze de werking van medicatie. Maar ze merkte dat ze door verandering in het zorgstelsel haar vak niet meer goed kon uitvoeren. De zorgverzekeraar bepaalde steeds meer haar werkdag, waardoor de eerstelijns zorg, in samenwerking met de huisarts niet meer mogelijk was.

De stap van apotheker naar orthomoleculair therapeut was achteraf best logisch. Het zijn dezelfde lichamelijke processen, waar je invloed op wilt hebben. Als apotheker met medicatie, als orthomoleculair therapeut met voeding.

Het grote voordeel nu, is dat ze niet langer alleen symptomen bestrijdt, maar ook de oorzaak gaat aanpakken.

Alle klachten beginnen meestal in de spijsvertering. Ook bij reumatische klachten.

Miranda vertelt hoe de vertering van eiwitten al begint in de maag, dmv. maagzuur. Als die eiwitten niet goed worden afgebroken, komen ze onverteerbaar in de darmen. Als dan je darmwand door verkeerde voeding ook niet goed functioneert, kunnen die eiwitten in je bloedbaan komen. Deze horen daar niet, waardoor het immuunsysteem opvlamt en reageert met ontstekingen.

Het immuunsysteem kost heel veel energie. Normaal wordt het immuunsysteem ’s nachts actief, als je slaapt. Maar bij reuma is het door verschillende oorzaken overdag ook actief. Terwijl er dan eigenlijk geen energie naartoe hoort te gaan. Daar wordt je enorm moe van.

In geval van reuma gaat het immuunsysteem nog een stapje verder, het slaat door en gaat lichaamseigen weefsels aanvallen, zoals kraakbeen, aanhechtingen en botstructuren in de gewrichten. Dit kan je afremmen door de darmen te herstellen, zodat je geen rommel meer in je bloed krijgt. Aan de andere kant moet je ervoor zorgen dat je immuunsysteem tot rust komt.

In het interview geeft Miranda veel bruikbare voorbeelden en algemene adviezen voor supplementen om het immuunsysteem te remmen. En ze geeft uitleg welke vaak voorkomende misvattingen ervoor zorgen dat zo’n 80% van de mensen denkt gezond te eten, terwijl slechts 20% dit daadwerkelijk doet.

De nummer 1 tip van Miranda voor mensen met reumatische klachten is om Omega 3 te gaan aanvullen om het immuunsysteem tot rust te brengen. Daarbij is het belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit. Krill- of algenolie is de meest zuivere vorm van Omega 3 supplementen, maar deze is ook wat duurder. Daarnaast is het verstandig om rood vlees te vermijden. Dat betekent vlees van viervoeters, zoals varkens, rund, geit, schaap en paard. Dit geldt zowel voor het vlees als voor de zuivel. Gevogelte, vis en wild gaan een stuk beter.

Meer over Miranda:

https://switchyourbody.nl

Beluister het interview via SoundCloud:

Bekijk het interview op YouTube:

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>