Afgelopen twee weken was ik met mijn gezin op vakantie in Denemarken. Een heerlijk vakantieland, met veel rust en ruimte, vriendelijke mensen, heel veel te zien en… fantastische ijssalons. Van die salons waar ’s morgens de hoorntjes nog vers bereid worden. Waar de hypnotiserende geur van verse wafels je naar binnen lokt. Of je nu wil of niet.

En ik ben gek op ijsjes! Ja, echt. En dan vooral schepijs en softijs.

Op de eerste dag in Denemarken bezochten we het plaatsje Ribe, dat bekendstaat als het oudste stadje van Denemarken. Opgericht door Vikingen die daar hun nederzetting hadden gebouwd en actief handeldreven.

We waren al verschillende ijssalons langsgelopen, maar toen kon ik me toch echt niet meer beheersen. Het zag er zo lekker uit! Dus we bestelden allemaal een ijsje. En omdat ik het gewoon een keer wilde ervaren, bestelde ik een special. Met twee bolletjes schepijs, een toef softijs, vulling van negerzoenen, slagroom en een negerzoen erop.

Wat een feest! Heerlijk was het.

En het zag er nog leuk uit ook. Dus ik maakte een selfie met dat ijsje en stuurde die naar Hugo, een vriend waarvan ik weet dat hij ook heel graag ijsjes lust 

Ik kreeg natuurlijk een leuke reactie terug, zo van ‘Wow, lekker!’

En kort daarna het berichtje ‘Je zou accute reuma kunnen krijgen van alle suiker! Geniet!!’

Dat laatste berichtje triggerde mij om dit blog te schrijven. Want natuurlijk geloof ik dat voeding (en dan met name suiker) een hele grote rol heeft in het ziekteverloop bij reuma.

Maar ik zie suiker niet als veroorzaker van reuma.

En misschien vraagt dat wat meer uitleg.

Hoe ontstaat reuma dan?

Volgens mij ontstaat reuma omdat er te lang te veel wordt gevraagd van verschillende lichaamssystemen. Bijvoorbeeld:

 • Te veel stress, waardoor het stresssysteem overbelast is.
 • Te veel slechte voeding, waardoor de maag en darmen overbelast zijn
 • Te veel (of te weinig) beweging waardoor spieren over (of onder)belast zijn
 • Te weinig kwalitatieve ontspanning, waardoor alles overbelast raakt

En meestal is het een combinatie van factoren en de manier waarop je ermee omgaat.

Wil je hier meer over lezen? Check dan ook dit bericht.

Wat is dan de rol van suikers bij reuma?

Suikers hebben op verschillende manieren invloed. En ik vind het heel belangrijk om erbij te vermelden dat het eigenlijk alleen gaat om toegevoegde suikers en suikervervangers. Als je fruit eet, dan heeft dat in mijn ogen geen negatieve invloed op reuma.

Hoe spelen suikers een rol?

 • Door het eten van suikers, wordt het stresssysteem geactiveerd, waardoor je lichaam niet in herstelmodus komt
 • Toegevoegde suikers belasten maag en darmen, waardoor de spijsvertering verstoor kan raken
 • Suiker verdooft je gevoel (verslavend!!), waardoor je het contact met je lichaam kwijt raakt en niet goed meer voelt wat je echt nodig hebt
 • Bij het eten van suikers worden insuline, cortisol en adrenaline aangemaakt. Kort daarna ontstaat een suikerdip, waardoor je een laag energieniveau ervaart
 • Suikers zijn voeding voor ontstekingen

Mag ik suikers eten als ik reuma heb?

Het eten van een ijsje zal er niet voor zorgen dat je ineens reuma krijgt. Maar als je reuma hebt, of er gevoelig voor bent, kan het regelmatig eten van toegevoegde suikers en suikervervangers (maar ook zuivel) er zeker toe bijdragen dat je klachten in stand worden gehouden of zelfs toenemen.

Andersom is het zo dat als je last hebt van reuma, de klachten kunnen afnemen door te stoppen met het eten van toegevoegde suikers en suikervervangers en over te stappen op een natuurlijk voedingspatroon.


Zelf heb ik ervaren dat binnen drie weken na het (drastisch) omgooien van mijn voedingspatroon, ik geen actieve ontstekingen meer voelde in mijn gewrichten. Maar voordat ik overstapte op dit nieuwe voedingspatroon, was er heel veel meer gebeurd.

Reuma behandelen met een totaalaanpak

Ik geloof dan ook in een totaalaanpak voor reuma. Niet een dieet, of een paar oefeningen, maar een geïntegreerd programma, waarin alle belangrijke elementen worden behandeld. Waarmee je aan de slag gaat met 7 verschillende facetten van het leven, waardoor uiteindelijk rust ontstaat in je hele systeem. Niet alleen oppervlakkig.

Die zeven facetten zijn:

 • Natuurlijke voeding
 • Krachtig bewegen
 • Kwalitatief ontspannen
 • Denken in kansen
 • Bekrachtigende relaties
 • Emotionele balans
 • Gepassioneerd leven

En als je kiest voor de Reuma Reset Methode, dan ga je met al deze elementen aan de slag, waardoor je klachten al snel zullen afnemen en je energie terugkomt, waardoor je weer het leven kan leven zoals dat bedoeld is.

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>