Hoe spelen communicatie en verbinding een rol in het leven van reumapati├źnten. Mark is specialist in communicatie. Verbaal en non-verbaal. Communiceren doen we als mensen altijd. Ook als we niets zeggen of doen. Je kan – in contact – niet niet communiceren.

Veel mensen met een reumatische aandoening lopen aan tegen onbegrip van mensen in hun omgeving. Mocht je dat herkennen, dan zitten er in dit gesprek hele mooi aanknopingspunten zodat je kan werken aan meer begrip en makkelijkere relaties.

Eerlijkheid is het allerbelangrijkst! Wees eerlijk en zeg wat je denkt. Ook als dat voor de ander niet zo leuk is.

Je zal het vast herkennen, iemand die zegt dat het goed met hem gaat, terwijl je feilloos aanvoelt dat het helemaal niet zo lekker gaat met die persoon. Hoe mooi is het dan als je wel echt contact maakt met die persoon en in het gesprek je gevoel volgt.

Hoe eerlijk ben je naar jezelf en je omgeving? Hoe past je gedrag bij hoe jij je voelt en wat je communiceert? In het gesprek komen veel voorbeelden aan bod, die ook jou kunnen helpen meer inzichten te krijgen.

Pas je aan op hoe jij je voelt. Als je een mindere dag hebt, heb je een mindere dag. Of speel je dan liever mooi weer?

Als je in contact bent met een ander, denk aan NIVEA. Niet Invullen Voor Een Ander. Stel (open) vragen. Jij hebt een ander referentiekader dan je gesprekspartner, waardoor de hele beleving bij situaties anders kan zijn. Dus stel vragen, ook als ze obvious lijken.

Dan ga je de diepte in en krijg je oprecht contact. En dat oprechte contact kan je ook met jezelf hebben! Waardoor je jezelf beter leert kennen en waarderen. Want, wie of wat zie jij als je in de spiegel kijkt?

En, hoe staat dat in verhouding tot wat anderen van jou denken? Daarom ook een leuke opdracht:

Stel de vijf personen die het dichtst bij je staan de komende week eens de vraag: Wat is het eerste waar je aan denkt als je aan mij denkt?

En laat je verrassen door de antwoorden en de mooie gesprekken die daaruit komen.

En dat soort gesprekken kunnen dus echt een helende werking hebben.

Daarvoor moet je wel durven het schild dat je ter bescherming hebt opgeworpen, voorzichtig te laten zakken. Hoe hard je ook denkt dat je het nodig hebt om te overleven, in werkelijkheid heb je de lading er allemaal zelf opgelegd.

Naast het verbinden door middel van communicatie is Mark ook facilitator van knuffelworkshops. Workshops waarin grenzen en wensen centraal staan. Fysiek contact is belangrijk voor mensen. Kan jij daarin je wensen en grenzen duidelijk aangeven en communiceren. En ken jij jouw grenzen?

En misschien is knuffelen wel een heel sterk medicijn bij veel reumatische klachten. Waarom? Dat hoor je in deze aflevering van de Reuma Reset Podcast.

Luister hier de podcast:

Bekijk hier de video van het interview

Meer informatie over Mark?

https://permista.nl

Meer informatie over knuffelworkshops?

https://www.knuffelworkshops.nl/wp-content/uploads/2020/01/NRC-Knuffelworkshops.pdf
https://www.knuffelworkshops.nl/wat-is-een-knuffelworkshop/

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>