Luister hier naar aflevering 13 van de Reuma Reset Podcast

In aflevering 13 van de Reuma Reset Podcast heb ik een enorm inspirerend gesprek met Joost van Hilten. Joost heeft Artritis Psoriatica. Een jaar of 13 geleden is dat begonnen met huidklachten, waarop de dermatoloog al vroeg of er ook sprake was van gewrichtsklachten. Op dat moment was dat nog niet aan de hand, maar een jaar of 4 later kreeg Joost van de huisarts toch een doorverwijzing naar een reumatoloog.

Dit in verband met zere voeten, pijnlijke peesplaten en aanhechtingen. Ondanks dat Joost zelf nog niet echt last had van zijn gewrichten, constateerde de reumatoloog wel zwellingen in diverse gewrichten.

Daarop kreeg Joost medicatie voorgeschreven, waaronder methotrexaat. Hij had helaas veel last van vervelende bijwerkingen, zoals duizeligheid, maagklachten en een algeheel gevoel van ‘niet lekker voelen’.

Uit bloedonderzoek bleek ook dat de witte bloedlichamen standaard al wat aan de lage kant zaten. En door het gebruik van de MTX daalde dat nog meer.

Na een longontsteking is in overleg met de reumatoloog besloten om de methotrexaat accuut af te breken.

De pijnklachten kwamen door het jaar heen altijd in golven, waarbij goede en slechte periodes elkaar afwisselden. Om ook de slechte periodes dragelijk te houden, ging Joost samen met de reumatoloog op zoek naar andere medicatie.

Al een aantal keer had Joost aan de reumatoloog gevraagd of voeding van invloed zou kunnen zijn op zijn klachten. Hij at al redelijk gezond, maar toch had hij het gevoel dat ook daar iets winnen was. De reumatoloog wees dit van de hand, er waren geen bewijzen voor, dit zou niet helpen.

In december 2019 werd Joost door zijn moeder gewezen op een aflevering van ‘dokters van morgen’, over vasten. Daarin werd oa. aandacht gegeven aan een dame met een hele ernstige vorm van reuma, waarvan de klachten sterk verminderde als ze een periode vastte.

Als zij vervolgens haar normale voedingspatroon weer langzaam oppakte, kwamen de klachten al vrij snel weer terug.

Die dame was er onder begeleiding van haar arts achter gekomen dat wanneer zij in plaats van haar normale voedingspatroon een plant-based (vegan) voedingspatroon oppakte, de reuma wel een half jaar of nog langer wegbleef.

De aandacht van Joost was getrokken. Hij ging zich hier wat meer in verdiepen door er met mensen over te praten en verschillende documentaires te kijken. Zo keek hij op Netflix oa. What the health, The Gamechangers en Forks over knives. Deze films gaan allemaal over plantaardige voeding en de voordelen daarvan voor mensen met chronische aandoeningen.

Na het kijken van deze films bedacht Joost dat zelfs wanneer maar de helft van wat er in de films werd verteld waar was, dan zou het gezondheidsvoordeel enorm zijn!

Met zijn huidige voedingspatroon ging hij zich voorzichtig oriënteren op welke aanpassingen nodig zouden zijn om vegan te gaan eten. Bij het bestellen in een restaurant keek hij naar de vegan mogelijkheden, hij begon etiketten te lezen in de supermarkt en had het gevoel dat het wel heel erg lastig zou zijn.

Maar toch bleef het idee groeien.

Na een aantal weken oriënteren, heeft Joost de stap gemaakt om het gewoon maar te gaan doen en ervaren wat het voor hem zou doen.

Het vereiste wat creativiteit, zeker in het begin. Maar inmiddels heeft Joost ruim een half jaar het vegan-voedingspatroon omarmd en is het veel vanzelfsprekender voor hem.

En het mooiste is dat zijn reumaklachten nu al lange tijd weg zijn. Hij kan voor het eerst in jaren weer gewoon sneakers aan, in plaats van speciale schoenen. Ook kan hij weer een stuk gemakkelijker zijn werk doen en bijvoorbeeld op zijn knieën zitten.

Samen met zijn vrouw heeft Joost inmiddels een divers aantal gerechten, waaruit ze wekelijks kunnen kiezen wat ze gaan eten. Om dat te bereiken is het nodig om je bestaande patronen te doorbreken.

In het gesprek geeft Joost heel veel tips en helderheid in hoe hij het heeft aangepakt. En wat het hem inmiddels al allemaal heeft opgeleverd.

Hieronder een lijstje met extra tips van Joost

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>