Als je last hebt van een reumatische aandoening, dan kan je daardoor aardig in de put zitten. Ik tenminste wel. Naar buiten toe probeerde ik altijd vrolijk, leuk en hulpvaardig te zijn. Maar vanbinnen was ik een grote mopperkont. Niets was goed genoeg. Alles kon beter. En dan vooral de dingen die ik zelf graag wilde of had gedaan.

Verbitterd door de pijn

Als je iedere dag pijn hebt, zoals dat bij reuma vaak is, dan wordt het op den duur moeilijk om positief te blijven. Je kan niet doen wat je graag wilt. Continu word je door je lichaam beperkt. En als je al niet meer op je lichaam kan vertrouwen. Waarop dan nog wel? Als je niet oppast, dan raak je verbitterd. En loop je alleen nog maar te mopperen op alles wat in jouw ogen niet goed gaat.

Wie wil er nu een mopperkont zijn?

En zeg nu zelf, wil jij graag bekend staan als grote mopperkont? Ik niet hoor! Misschien wel leuk om in dit kader eens een klein onderzoekje te doen.

Pak er eens een velletje papier bij en schrijf eens op wat je van jezelf vindt. Hoe denk jij over jezelf? Verder even geen instructies, makkelijk toch?

Heb je opgeschreven wat je van jezelf vindt? Lekker bezig! Dan is het nu tijd voor stap twee 🙂 Pak je telefoon er maar eens bij. En vraag de vijf mensen die je het liefste om je heen hebt nu ook eens wat ze van je vinden.

Hoe is het om dit kleine oefeningetje te doen?

Is er verschil tussen hoe je over jezelf denkt en wat je naasten van je denken?

Tijd om om te keren

Er is een hele eenvoudige manier om het mopperen om te keren! Zo eenvoudig, dat je er in eerste instantie vast niet in gelooft. Maar het werkt echt. Probeer maar 🙂

Door dagelijks dankbaarheid te oefenen, kan je jezelf openen voor positiviteit.

Maar waarvoor moet je dan dankbaar zijn? Dat maakt helemaal niets uit! Gewoon, de kleine dingen in het leven. Dat de zon schijnt, dat het regent, dat je een dak boven je hoofd hebt, dat er voldoende zuurstof is om te blijven ademen, dat je kinderen het naar hun zin hebben op school, dat je een fijne avond hebt gehad met je geliefde, voor de levenslessen die je hebt geleerd van je ouders, voor de liefde van je zusje, voor de auto waarin je rijdt, voor de tuin die iedere dag nieuwe kleuren laat zien.

Kortom, dankbaar zijn kan je letterlijk voor (bijna) alles!

Dankbaarheid oefenen

Om dankbaarheid te oefenen en daarmee meer positiviteit in je leven te brengen, kan je dagelijks de dag beginnen met het opschrijven van drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Een dankbaarheids-boekje is daarvoor heel fijn. Natuurlijk kan je er ook je journal voor gebruiken. Je kan dan – voordat je opschrijft waarvoor je vandaag dankbaar bent – eerst lezen waar je eerder allemaal dankbaar voor was.

Natuurlijk mag je jouw dagen ook afsluiten met het opschrijven van de dingen waarvoor je dankbaar bent.

En wees hierbij niet te streng voor jezelf. Er is geen goed of fout. Na verloop van tijd zal je merken dat je automatisch ook door de dag heen meer positiviteit zal ervaren.

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>