In deze derde aflevering van de Reuma Reset Podcast ga ik in gesprek met Jitske Dijkstra. Jitske heeft al bijna 20 jaar haar praktijk als Shiatsu coach en heeft veel ervaring met de behandeling van mensen met heel veel verschillende klachten. Ook reumapatiënten weten haar praktijk te vinden.

Zelf heeft Jitske gelukkig geen reuma. Maar van haar lievelingsoma herinnert ze zich de vergroeiingen en het ongemak waarmee reumatische aandoeningen gepaard kunnen gaan. En hoewel dat beeld in de tijd gelukkig wel is veranderd – er is medicatie die ervoor zorgt dat schade en vergroeiingen veel minder vaak voorkomen – blijft reuma natuurlijk zorgen voor veel ongemak.

In die tijd waren er nog nauwelijks ergonomische hulpmiddelen, zoals nu. Daarom maakte Jitskes vader die zelf.

Pas toen Jitske haar praktijk opende, kreeg zij inzicht in de oorzaken van reumatische klachten en aandoeningen.

In de Westerse geneeskunde kijken we alleen naar de symptomen, maar niet naar de oorzaak waarom deze disbalans ontstaat en er een ziekte ontstaat zoals reuma.

Met haar patiënten gaat Jitske op zoek naar de onderliggende oorzaak, vanuit een holistisch mensbeeld. In de shiatsu werkt Jitske vanuit de Ki (levensenergie) die door het lichaam moet stromen. Ziekte ontstaat wanneer die vitale levensenergie geblokkeerd wordt. Zo’n blokkade kan ontstaan door externe factoren en door factoren in de cliënt.

Mensen hebben ziekmakende patronen. Deze liggen een laag dieper dan het bekende leefstijladvies met betrekking tot voeding, beweging en ontspanning. Deze patronen hebben te maken met de manier waarop je in het leven staat, de keuzes die je maakt. En de persoonlijkheidskenmerken. En het zijn deze patronen die zorgen dat de levensenergie niet goed stroomt. Daarom zoekt Jitske altijd hoe de levensenergie weer kan gaan stromen.

De meeste klachten die Jitske tegenkomt in haar praktijk, ontstaan door keuzes die niet passen bij dat wat de patiënt of cliënt echt wil, vanuit zijn of haar pure zelf. Ze passen zich aan op verwachtingen van anderen.

Zodra mensen voor zichzelf gaan kiezen, gaat de levensenergie weer stromen en lossen de klachten op.

Shiatsu en acupunctuur maken gebruik van hetzelfde meridianen-stelsel. Het grote verschil is dat bij Shiatsu deze punten gemasseerd worden, er worden geen naalden gebruikt. Ook de manier waarop de intake – of diagnose- wordt gedaan verschilt van elkaar. Bij shiatsu richt het onderzoek zich op de hara, het krachtcentrum onderin de buik, rond de navel. Door hierop te drukken, reageert het lichaam op verschillende manieren. Zo kan in kaart gebracht worden waar de energie niet in balans is.

Als shiatsu therapeut zoekt Jitske de punten op waar de meeste en minste energie is – volte en leegte – en verbindt die met elkaar. Daardoor treedt het natuurkundige principe van heling in werking. Er ontstaat directe ontspanning en opluchting en lichaam herstelt.

Vanuit de leer van de 5 elementen (hout, vuur, water, metaal en aarde) legt Jitske uit hoe persoonlijkheidskenmerken de oorzaak zijn van klachten.

Hoe komt het dan dat sommige mensen wel herstellen en andere niet? Dat heeft alles te maken met het geloof, de overtuiging dat mensen hebben. Dat waar je in gelooft is waar. Dus als je vasthoudt aan de overtuiging dat je ziek bent en nooit meer beter wordt, dan creëert dat jouw werkelijkheid. Immers, je hebt geen enkele noodzaak om aan te passen.

Vanuit de wetenschap is dit ook zichtbaar, als je kijkt naar het placebo en non-cebo effect. Suikertabletjes die helpen, omdat het geloof er is dat ze helpen. En als je denkt dat iets niet werkt, dan werkt het ook niet.

Het belangrijkste om gezond te blijven? Blijf je richten op groei en ontwikkeling. We zijn natuurlijke wezens, die moeten bloeien en ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang.

Als je iets anders wilt in het leven, dan moet je dingen anders doen. Dan moet je andere keuzes maken.

En als je de keuzes niet wilt maken of niet wilt leveren wat er nodig is, dan moet je stoppen met zeuren.

Luister hier aflevering 3 van de Reuma Reset Podcast:

Bekijk hier de video van het gesprek

Meer over Jitske Dijkstra of haar event ‘Je lichaam liegt nooit’?

https://jitskedijkstra.nl/

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>