Wanneer je kijkt op de website van het reumafonds, dan kom je tot de ‘ontdekking’ dat reuma (nog) niet te genezen is, maar wel behandelbaar. Behandelbaar betekent dat de symptomen bestreden kunnen worden met medicatie. Maar ik geloof dat dit maar een beperkt deel van de waarheid is. In dit blog mijn antwoord op de vraag die 2 miljoen reumapatiënten bezighoudt: Is reuma te genezen?

De oorzaak van reumatische aandoeningen

Om de vraag ‘Is reuma te genezen?’ te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om de oorzaak van reuma te kennen. De moderne geneeskunde zoekt de oorzaak van reumatische klachten in het functioneren van het afweersysteem. Het afweersysteem valt om onduidelijke redenen lichaamseigen cellen aan. Daardoor ontstaan ontstekingen, zwellingen en pijn. Voornamelijk in en rond gewrichten.

Een verstoring van het immuunsysteem

Dus, de oorzaak van reumatische klachten en aandoeningen is een verstoring van het immuunsysteem, aldus de moderne westerse geneeskunde. De eerste vraag die in mij opkomt is dan ‘Oké, maar hoe komt het dat iets dat zo flexibel is en geavanceerd werkt als ons lichaam, zichzelf begint aan te vallen?’ Daar moet een oorzaak voor zijn. Het is voor mij te kort door de bocht om te concluderen dat het lichaam door een ‘foutje’ ineens een teveel van een bepaald eiwit aanmaakt. Om diezelfde reden voelde het voor mij niet goed om diverse medicijnen te gebruiken, zonder zelf te onderzoeken waar ik eventueel invloed had op mijn ziekteproces.

Overbelasting van het stresssysteem

Ik heb al eerder geschreven dat ik de oorzaak van reumatische klachten en aandoeningen zoek in overbelasting van het menselijk stresssysteem. In het kort is het zo dat door overbelasting van het stresssysteem, de bijnieren teveel onder druk komen staan, waardoor ze uiteindelijk niet meer volledig kunnen functioneren. In de bijnieren wordt het stress-hormoon cortisol aangemaakt, dat tevens een belangrijke rol speelt in de aansturing van het immuunsysteem. Te weinig cortisol betekent dus eigenlijk dat het immuunsysteem verminderd kan worden aangestuurd. En dat sluit weer aardig aan bij de constatering van de medische wereld, namelijk dat het immuunsysteem verstoord is.

Wat is genezing

Genezen van reumatische aandoeningen kan dus niet volgens de Westerse medische wereld. Immers, reumatische aandoeningen zijn chronisch en er is nog geen medicijn voor. Ook een operatie helpt niet om reumatische aandoeningen te stoppen. Overigens kunnen gevolgen (zoals vergroeiingen en slijtage) van reumatische klachten wel verlicht worden door een operatie. Eenmaal reuma, altijd reuma, toch? Of niet?

Diagnose reuma

Om dichter bij mijn kijk op genezing te komen, is het goed om in te zoomen op de diagnosestelling van reumatische aandoeningen. Daarover schreef ik eerder het bericht Heb ik reuma? Bij het stellen van de diagnose zijn uw eigen verhaal in combinatie met lichamelijk onderzoek de belangrijkste pijlers. Deze kunnen verder worden onderbouwd met röntgenfoto’s, MRI, bloedbeeld, enz. Maar het belangrijkste is dus het verhaal van de patiënt en de aanwezigheid van typische klachten.

Leefstijl

Zelf heb ik jaren last gehad van reumatische klachten. In 2014 kreeg ik de kans van mijn leven, door het volgen van een revalidatieprogramma. En ik had me voorgenomen om er volledig voor te gaan. Op dat moment kon ik namelijk mijn kinderen (toen 0, 2 en 5 jaar) niet eens in hun eigen bed tillen. Laat staan een luier verschonen. Om bij mijn geliefde strandhuisje te komen maakte ik gebruik van het gehandicaptenvervoer. In het revalidatieprogramma en daarna kwam ik er achter dat ik veel (heftige) emoties niet had verwerkt, een leven leefde waarvan ik dacht dat het van me verwacht werd en waarin ik niet echt gelukkig was. Ik deed werk waar ik goed in was, maar waar ik geen voldoening uit haalde en iedereen kon altijd op me rekenen. Behalve ik zelf.

Toevallig in remissie

Toen ik dit ging veranderen, eerst door terug in beweging te komen (zwemmen en wandelen), anders naar mezelf en het leven te gaan kijken, mijn eigen drijfveren te ontdekken, ander werk te zoeken en mijn voedingspatroon aan te passen, verdwenen de lichamelijke klachten als sneeuw voor de zon. Toen ik het na een jaar zonder medicatie en zonder klachten uiteindelijk bij mijn reumatoloog bespreekbaar maakte, noemde zij het toeval. Reumatische aandoeningen kennen een grillig verloop, de ziekte is bij mij in remissie. Toevalligerwijs valt dit samen met mijn leefstijlverandering.

Of toch herstel?

Inmiddels ben ik zo’n 4 jaar vrij van klachten en medicatie. Ik voel me als herboren. Volgende maand word ik 35, maar ik voel me fitter en vitaler dan pakweg 15 jaar geleden. De verklaring van ‘toeval’ en remissie, die ik van de reumatoloog kreeg vind ik dus te kort door de bocht. Wanneer ik nu bij een willekeurige arts mijn verhaal doe, dan krijg ik geen doorverwijzing voor een reumatoloog. Immers er zijn geen klachten. En mocht ik dan toch op de poli van een reumatoloog komen, dan kan hij op basis van mijn verhaal, lichamelijk onderzoek, bloedwaarden, foto’s, MRI’s, enz. niet een diagnose reuma stellen. Heb ik dan (nog) reuma? Ik denk het niet.

Is reuma te genezen?

Persoonlijk breng ik genezing al snel in verband met medicatie en operaties, die het mogelijk maken om te genezen van een kwaal. Ik heb meer met het synoniem, helen of heling. Door mijn ervaringen en boekenwijsheid, ben ik reuma (maar ook veel andere klachten en ziektes) gaan beschouwen als een reactie van het lichaam op in- en externe omstandigheden die niet optimaal zijn. Dit kunnen fysieke factoren zijn, zoals voeding, beweging en ontspanning. Maar ook mentale omstandigheden zoals positief denken, sociale contacten en zingeving. Wanneer je leven niet is gericht op deze factoren, raakt het uit balans en treden uiteindelijk klachten op. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je leert luisteren naar je lichaam en je jouw leven weer richt op vitaliteit en jouw levensdoel (plezier, vreugde), er heling kan plaatsvinden, waardoor klachten als bij een wonder kunnen verdwijnen.

Jouw eerste stap

Vermoedelijk ben je de afgelopen jaren overtuigd geraakt van het idee dat reuma niet te genezen is. En dat je zelf nauwelijks invloed hebt op het verloop van je klachten. De eerste stap die ik je adviseer te zetten is heel eenvoudig. Probeer ruimte te maken voor een nieuwe overtuiging, namelijk: ik heb invloed op het verloop van mijn ziekte. Als dat nog een stap te ver is, dan zet je al een enorme stap voorwaarts als je het aandurft om de stelling waarin je geloofde te betwijfelen. Bijvoorbeeld door de vraag te stellen ‘is het 100% waar dat ik geen invloed heb op mijn klachten’. Wanneer er ruimte komt om aan je bestaande overtuigingen te twijfelen, dan komt er ruimte voor nieuwe oplossingen.

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

  • Beste Karin,

   Hoewel reuma binnen families dikwijls vaker voorkomt, is niet bewezen dat reuma erfelijk is.
   Mijn theorie is dat stressoren binnen families worden doorgegeven, zoals normen, waarden en overtuigingen worden doorgegeven. Daardoor reageren lichamen binnen families ook vergelijkbaar, onder vergelijkbare omstandigheden. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom reuma binnen de ene familie vaker voorkomt dan de andere.

   Vitale groet, Sander

 • Wow, duidelijk verhaal en ik geloof het zeker! Ook uit ervaring, niet van reuma, maar wel door te helen van een beperking die chronisch zou zijn.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >