Heel erg lang heb ik in de overtuiging geleefd dat reuma een erfelijke ziekte is.

Mijn vader had jeugdreuma, juveniele reumatoïde artritis. Zo lang ik me kan herinneren werd mijn vader door de reuma. Hij had vergroeiingen aan zijn handen en voeten. Zijn ellebogen en knieën waren vaak dik, rood en warm. Hiervoor heeft hij heel veel behandelingen en medicijnen gehad. Ook goudinjecties.

Ieder jaar had mijn vader twee hele slechte periodes. In het voorjaar en in het najaar kon hij een aantal weken nauwelijks opstaan ‘s morgens. Hij begon dan later met werken en mijn moeder hielp hem met het aantrekken van zijn sokken.

Het zal wel reuma zijn, net als je vader

Toen ik al jong klachten kreeg aan mijn knieën, was de reactie van mijn ouders al vrij snel ‘Het zal wel reuma zijn, net als je vader’. Met enige regelmaat ging ik met mijn moeder naar de huisarts, die me probeerde gerust te stellen dat het slechts groeipijnen waren. Maar dat geruststellen lukte niet. De pijnen werden steeds vervelender en leken echt heel erg op die van mijn vader. Die al heel zijn leven reuma had.

‘En reuma is toch erfelijk?’

Is reuma erfelijk

Inmiddels is duidelijk dat reuma niet erfelijk is. Het komt in sommige families wel vaker voor dan in andere. Je blijkt wel aanleg te kunnen hebben voor reuma, in je genen. Maar dit is slechts een van de risico-factoren. Met andere woorden, met ‘slechte’ genen kan je reuma ontwikkelen, maar het hoeft niet.

Reuma in je genen?

Dus, als je reuma in je genen hebt, dan heb je dikke pech? Gelukkig hoeft dat zeker niet het geval te zijn. Er zijn veel meer factoren betrokken bij de ontwikkeling van een reumatische aandoening. Welke precies is nog niet helemaal bekend helaas.

Als je een reumatische aandoening hebt en deze blijkt genetisch, dan heb je misschien het idee dat er niets meer aan te doen is.

Maar uit leefstijl onderzoek blijkt dat leefstijl-factoren genetische pre-definities (zie het als voorkeuren) als het ware kunnen in- of uitschakelen.

Met andere woorden, leefstijl lijkt een niet te onderschatten factor bij de ontwikkeling van reumatische aandoeningen. De Reuma Reset Methode is hierop gebaseerd.

Het is mij een raadsel waarom reumatologische praktijken nog nauwelijks iets doen met deze kennis.

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>