Al tijdens mijn pubertijd had ik regelmatig last van verschillende gewrichten. Het meeste last had ik van mijn knieën, maar ook mijn handen, polsen en ellebogen had ik vaak last van. Ik hoefde door deze klachten vaak niet mee te doen aan de gymlessen, waar ik toch al niet echt in uitblonk trouwens. Ik had iedere morgen veel moeite met opstaan en was lang niet altijd op tijd op school. Alles kostte gewoon net wat meer moeite. Mijn pijnlijke gewrichten waren vaak ook wat warm en opgezwollen. De symptomen herkende ik van mijn vader, die had al sinds zijn jeugd de diagnose reuma. In mijn hoofd had ik mezelf dan ook al regelmatig de vraag gesteld: ‘Heb ik reuma?’.

Heb ik reuma?

Omdat ik de symptomen herkende, werd ik door mijn ouders naar de huisarts gestuurd. Aan de huisarts stelde ik de vraag die me al een tijdje bezig hield: ‘Dokter, heb ik reuma?‘. De huisarts liet me bloed prikken bij het plaatselijke laboratorium. En al vrij snel kreeg ik de uitslag. Er was in mijn bloed geen ‘reumafactor’ aanwezig, de huisarts zag geen aanleiding om me door te verwijzen naar de poli reumatologie. Voor de pijn mocht ik paracetamol gebruiken en als dat niet voldoende was ook ontstekingsremmende pijnstillers. Uiteindelijk kreeg ik in 2007, ik was toen 24, een verwijsbrief voor de poli reumatologie. En na aanvullende onderzoek was de reumatoloog heel duidelijk. Ik had reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma in mijn gewrichten. En de huisarts had me veel eerder moeten doorverwijzen, omdat de reumafactor slechts één van de vele symptomen is, waarop de diagnose mag worden gesteld.

Symptomen van reuma

Er zijn zo’n 200 verschillende reumatische aandoeningen. Maar een aantal symptomen hebben ze wel gemeen. De symptomen die de meeste reumatische aandoeningen gemeen hebben zijn:

  • Stramme, stijve gewrichten en ledematen
  • Vermoeidheid
  • Opgezwollen en pijnlijke gewrichten
  • Lichte koorts
  • Pijn in spieren en pezen
  • Rugklachten

Deze symptomen zijn bovendien meestal niet continu hetzelfde. Het ene moment is het erger dan het andere en het is moeilijk om een oorzakelijk verband te vinden met beweging, voeding, belasting en andere (externe) factoren.

Hoe wordt de diagnose reuma gesteld?

Wanneer je bij een reumatoloog komt met de vraag ‘heb ik reuma’, dan zijn er verschillende factoren waarmee de arts rekening houdt bij het stellen van de diagnose. De belangrijkste elementen zijn uw eigen verhaal en lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek kan de uitslag ondersteunen, zo valt te lezen op de website van het reumafonds. Hoewel er veel verschillende reumatische aandoeningen zijn, werkt het onderzoek veelal hetzelfde. Er is een gesprek, een lichamelijk onderzoek, een bloedtest en eventueel wordt dat aangevuld met röntgenfoto’s en / of een mri. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek, checkt de reumatoloog hoe je scoort op verschillende punten van een reumatische aandoening. Wanneer je voldoet aan het minimum aantal ‘positieve’ scores, dan krijg je de diagnose en zal de reumatoloog een behandelvoorstel doen.

Ik herken de symptomen, moet ik naar de dokter?

Als je de symptomen zoals hierboven beschreven herkent en je loopt rond met de vraag ‘heb ik reuma?’, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts. Aan de hand van je verhaal zal deze je vermoedelijk doorverwijzen naar een reumatoloog. Het is belangrijk om in een vroeg stadium erbij te zijn, omdat veel reumatische aandoeningen uiteindelijk gepaard gaan met blijvende vergroeiingen. Hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner de kans op vergroeiingen.

Wat je zelf kan doen

Reuma is met medicatie niet te genezen. Bovendien hebben de medicijnen die bij reumatische aandoeningen gebruikt worden allemaal bijwerkingen. Ik geloof er sterk in dat de meeste mensen niet ‘zomaar ineens’ reuma krijgen. Er zijn lichamelijke, mentale en emotionele oorzaken. In mijn blog ‘Wat is reuma en hoe ontstaat het’ vind je hier meer over. In het bericht Stress zit niet (alleen) tussen je oren! vind je hierover nog meer informatie. Vanuit mijn overtuiging over de oorzaken van reuma, geloof ik ook in een reumavriendelijk leven. Een reumavriendelijk leven ziet er voor iedereen anders uit, maar een aantal factoren zijn gelijk. Denk aan gezonde (oer)voeding, meer daarover lees je bijvoorbeeld op de website over de paleo-lifestyle. De andere twee gemeenschappelijke factoren zijn voldoende beweging en voldoende fysieke en mentale ontspanning. Daarnaast is het belangrijk dat je emoties de ruimte geeft, daarmee bedoel ik dat je verliezen verwerkt, vreugde viert en boosheid tijdig inzet om je grenzen te bewaken. En het allerbelangrijkste aspect, wat al het andere makkelijker maakt, leef het leven dat voor jou bedoeld is. Doe wat jij belangrijk vindt, vanuit jezelf. Niet omdat een ander het van je verwacht.

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>