Vandaag kreeg ik een mailtje van een volger, waarin hij het volgende schreef:

Ik wil 1 ding tegelijk aanpakken omdat ik in de laatste paar jaar heb geleerd dat dat beter is omdat je anders niet precies weet wat er helpt.

Natuurlijk klinkt dat heel slim en logisch. En toch denk ik dat dit niet per se de beste aanpak is.

Stapelen van interventies

Als je kijkt naar ‘leefstijl’, dan zijn er nogal wat factoren. Of ‘knopjes’ waar je aan kan draaien. In de Reuma Reset Methode heb ik ze verdeeld over 7 hoofdgroepen, namelijk:

  • Natuurlijke voeding
  • Krachtig bewegen
  • Kwalitatief ontspannen
  • Denken in kansen
  • Bekrachtigende relaties
  • Emotionele balans
  • Gepassioneerd leven

Ieder van die hoofdgroepen heeft weer een veelheid aan interventie-mogelijkheden. Denk alleen al aan voeding en het aantal voedingsstoffen waarmee je kan experimenteren of ze invloed hebben op reumatische klachten.

De Reuma Reset Methode is niet voor niets zo opgebouwd. De verschillende leefstijlfactoren worden gestapeld, zodat ze elkaar optimaal versterken. Met als uiteindelijk resultaat dat je klachten afnemen (of verdwijnen) en je energie minimaal verdubbeld.

Vitaliteit en reuma; hoe zit dat?

Ik geloof in vitaliteit. Wat dat precies is, vind ik lastig uitleggen. Maar ik zie het als een stroom van levensenergie die (onder andere) door ons lichaam stroomt. Op het moment dat je in ‘flow’ leeft, dan kan die energie vrij stromen. Maar als je jezelf (onbewust) tegenhoudt om je eigen levenspad te lopen, bijvoorbeeld uit angst, door traumatische ervaringen in het verleden of omdat je het gewoonweg niet geleerd hebt, dan blokkeer je die stroom van levensenergie.

Als de stroom van levensenergie wordt geblokkeerd, ontstaat ziekte. En bij mensen met een reumatische aandoening uit zich dat in de vorm van ontstekingen en stramme gewrichten. En natuurlijk vermoeidheid. Immers, de energie stroomt niet.

Leefstijl-interventies stapelen om vitaliteit te laten stromen

Iedere leefstijl-interventie heeft op zijn eigen manier invloed op de stroom van levensenergie in je lichaam. En dus ook op het vormen (of verdwijnen) van ontstekingen.

Natuurlijke voeding zorgt er bijvoorbeeld voor dat je emoties veel minder weg-eet, waardoor je ze gewoon voelt en kan uiten. In eerste instantie is dat rete-spannend! Immers, wat zullen mensen wel niet van je denken als je boos wordt, gaat huilen of een dagje niet je ‘leuke’ jij bent. Maar als je jouw emoties voelt, ben je ook veel beter in contact met je intuïtie. En dat is je wegwijzer om op je pad te blijven.

Krachtig bewegen zorgt voor… ja, beweging! Door zelf (letterlijk en figuurlijk) in beweging te komen, komt je levensenergie in beweging. Hormonaal gebeurt er van alles, waardoor ontstekingen veel minder kans krijgen. En de druk op je gewrichten neemt af.

Kwalitatief ontspannen versterkt wat je doet met voeding en beweging. Door kwalitatieve ontspanning in je leven te brengen, herstelt je lichaam, groeien je spieren. En je voelt nog beter waar je behoefte aan hebt. En als je echt tot ontspanning komt, kan je intuïtie echt met je ‘praten’ en wordt alles veel duidelijker.

Denken in kansen maakt dat je je intuïtie veel makkelijker kan volgen. Als je overal beperkingen in ziet, dan wordt het heel lastig. Maar als alles wat ‘voorbij’ komt in je leven, een nieuwe kans is voor verbetering of voor een stap vooruit, dan is ineens alles mogelijk.

Bekrachtigende relaties zorgen ervoor dat je gesteund wordt in je ‘veranderingsproces’. Ja, je gaat nieuwe keuzes maken en je omgeving gaat daarop reageren. Als mensen in je omgeving teleurgesteld zijn omdat je bijvoorbeeld ineens niet meer iedere avond wilt stappen, bellen, roken, pokeren, netflixen, door de stad struinen of whatever, dan kan dat ervoor zorgen dat je snel terugvalt in oud gedrag. Weer weg van je eigen pad, waardoor de vitaliteit weer stagneert. Dat wil je natuurlijk niet! Zeker niet als je geproefd hebt van het gevoel van flow!

Emotionele balans is belangrijk omdat oude emoties zich als het ware kunnen vastzetten in je lijf. Als emoties niet ‘stromen’, dan houdt dat ook de stroom van levensenergie tegen. Emoties zijn reacties op indrukken in je leven. Indrukken kan je letterlijk zien als ‘deukjes’ of ‘deuken’. En indrukken komen tot uiting (worden geheeld door) emoties te uiten. Het liefste lach je misschien de hele dag, maar dat kan niet als je nog veel oude boosheid, verdriet en onzekerheid met je meedraagt. Als je emotioneel in balans bent, dan ben je in staat om in het moment je emoties te uiten, zonder dat ze met je op de loop gaan.

Gepassioneerd leven is de basis van vitaliteit. Als je leeft vanuit je passies, dan betekent het dat je volledig jouw pad volgt. Vol vertrouwen volg je jouw intuïtie, zonder je te laten overmannen door angst of andere emoties. Je bent in beweging en onderneemt geïnspireerde acties in het moment. Zonder al te veel stil te staan bij de mogelijke gevolgen, positief of negatief.

Waar begin je dan?

Het maakt eigenlijk niet uit waar je begint. Ga aan de slag met dat waar jij van voelt dat het je veel gaat brengen. En vaak is dat hetgeen waar je de meeste weerstand tegen voelt. Die weerstand wordt ingegeven door angsten en je (aangeleerde) wereldbeeld. Je nieuwe ideeën staan misschien wel haaks op ‘hoe het heurt’.

Gisteren sprak ik een coach-cliënt in een Reuma Reset Sessie. Zij gaf aan dat ze geen spijkerbroeken kon dragen, omdat die mega-irritant zijn op haar knie. ‘Ik kan het gewoon niet hebben!’. Dus ze was in haar yoga-broek gekomen. Heerlijk! Maar die kon ze natuurlijk niet naar haar werk aan… Daar droeg ze zomerbroeken, jurkjes en rokjes.

Vanmorgen kreeg ik dit bericht (waar ik erg om moest lachen, maar me vooral een heel trots gevoel gaf! Dit hebben we in een sessie bereikt! Wat volgt er nog meer voor vuurwerk, als ze deze lijn doorzet.

Mijn ervaring is dat voeding, beweging en ontspanning de makkelijkere ingangen zijn, om ook bij de rest te kunnen komen. Maar het is uiteindelijk voor ieder mens verschillend.

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>