Bestaat er zoiets als ‘de ideale reuma-reset dag?’

Ik denk het niet. Ieder leven ziet er anders uit. En iedereen heeft andere wensen en ambities.

Maar er zijn wel een aantal factoren die ervoor zorgen dat het goed gaat met je. Deze zal ik hieronder uitwerken en daarna geef ik je inzicht in de manier waarop ik mijn dagen plan.

1. Zorg dat je zelf de regie hebt

Als je wilt werken aan je gezondheid, dan moet je daar zelf prioriteit aan geven. De reuma verdwijnt niet plotsklaps als je de plannen en planning van iedereen in je omgeving blijft volgen. Het is dus belangrijk dat je gaat bepalen wat belangrijk voor je is. Natuurlijk betekent dat niet dat je niets meer voor iemand anders doet. Maar je kijkt eerst naar je eigen belang en dan pas naar dat van de ander. De kans is aanwezig dat mensen dat niet zo heel tof vinden. Maar dat hoef jij je niet aan te trekken. Dat is iets van hen, wat ze op jou projecteren.

2. Plan de belangrijke dingen als eerste in

Wat zijn de belangrijkste dingen die je op een dag wilt doen? Als je de reuma-klachten wilt verminderen, dan zal er iedere dag focus moeten zijn op voeding (wat ga je eten, wanneer ga je eten, wanneer bereid je het en wanneer doe je de boodschappen), beweging (wat ga je vandaag doen aan beweging? Alleen bewegen, of ook oefenen / ontdekken? Of is het een dag om te trainen?) En de laatste (en waarschijnlijk de belangrijkste) hoe geef je ontspanning vandaag de plaats die het nodig heeft?

Bij het plannen van je voeding, beweging en ontspanning houd je natuurlijk wel rekening met de dingen die moeten. En als het niet past om alledrie te doen, dan is het tijd om te kijken hoe je die mogelijkheid wel kan creëren. Een goed gesprek met je partner? Minder in het huishouden? Carpoolen met de kinderen naar school, zwemmen, voetbal, muziek en paardrijden? Zodat je niet wekelijks aan de beurt bent, maar nog maar af en toe?

Je zal ergens tijd moeten vrijmaken, als je gezondheid echt belangrijk is!

3. Evalueer je dag

‘s Avonds is het tijd om te kijken hoe de dag is verlopen. Hoe voel je je? Ben je overal aantoe gekomen?

Goede dag gehad? Kijk welke elementen hiervoor hebben gezorgd en zorg dat je die meeneemt in de volgende dagen.

Slechte dag gehad? Kijk welke elementen hiervoor hebben gezorgd en zorg dat je hier verandering in aanbrengt.

Je kan evalueren op de dag als geheel, maar je kan ook inzoomen op activiteiten die je gedaan hebt. Hoe voelde je je na het eten? En na het sporten? Lukte het om te ontspannen? Hoe was het op je werk? Waren er conflicten en welke rol had je hierin?

4. Houd een journal bij

Als je het verloop van je dagen evalueert, is het heel fijn om dat in een journal (modern woord voor dagboek 😉 ) te doen. Door te schrijven en af en toe terug te lezen, ga je patronen zien. Bijvoorbeeld welke voeding zorgt dat je na het eten vermoeid bent. Of dat je na bepaalde activiteiten helemaal leeg bent. Of dat je lichaam heel heftig reageert op bepaalde personen of situaties.

Door die patronen te herkennen, kan je dingen gaan veranderen. Waardoor uiteindelijk de ontstekingen afnemen en je energie veel minder verstoord wordt.

Je kan zelf een journal schrijven, gewoon in een schriftje. Maar je kan ook een mooie journal kopen in de boekhandel, met een mooie pen erbij. Zodat het een feestje is om erin te schrijven 🙂

Mijn ideale dag

Het ritme van mijn dagen verschilt een beetje door de week heen. ‘s Morgens zorg ik er samen met mijn vrouw voor dat de kinderen op tijd klaar zijn voor school. Als het droog is brengen we de kids op de fiets naar school. De ochtend tussen 7.00u en 8.45u staat in het teken van de kinderen. Daarna begint ‘mijn eigen dag’.

Ik ben zelfstandig ondernemer en heb regelmatig vaste uurtjes waarin ik mijn klanten help. Op dinsdag en donderdagochtend om 9.00u heb ik online vragensessies met klanten. Daarna ga ik dan een rondje wandelen met de hond en vervolgens ga ik aan de slag met klantvragen of het uitwerken van nieuwe projecten. Tussendoor zorg ik dat ik ieder uur een aantal keer sta en rondloop door het huis. Ik heb een zit-sta bureau en als ik een drukke middag heb, dan zorg ik dat ik ‘s middags staand werk.

Ik lunch vaak samen met mijn vrouw. Op dit moment is voeding voor mij een ondergeschoven kindje, daar kan ik veel meer uithalen voor mezelf. Maar het ontbreekt op dit moment aan ‘prioritijd’, aandacht en inspiratie. Daardoor eten we vaak iets makkelijks zoals soep, brood of een salade. Door de dag heen drink ik veel water en een paar mokken kruidenthee.

Om 14.00u halen we de kinderen uit school, waarna ik weer verder ga werken. Soms heb ik ‘s middags nog afspraken. Meestal schrijf ik dan blogs, werk ik aan content voor programma’s en trainingen, bestudeer ik nieuwe boeken, enz. ‘s Avonds wandelen we vaak nog een rondje. En als ik ‘s morgens niet ben wezen trainen, dan doe ik dat vaak ‘s avonds nog.

Als ik ‘s morgens geen klanten zie, dan ga ik om 9.00u naar crossfit. Mijn werkdag begint dan om 11.00u. Voor de rest blijft het ritme wel ongeveer gelijk.

De zaterdag plannen we rond de voetbal van onze kinderen en werk ik wat in het huis en in de tuin. Op zondag houden we het vaak lekker open. Rondje wandelen, spelletje met de kinderen, boekje lezen, naar oma. En soms ook nog crossfit, omdat de training op zondag altijd net een beetje leuker is dan de rest van de week 😉

Kwalitatieve ontspanning in de vorm van meditatie of ontspanningsoefeningen combineer ik meestal met de lunch.

In schema zien mijn dagen er in grote lijnen zo uit. De belangrijke zaken voor mijn gezondheid heb ik vetgedrukt.

Maandag, Woensdag, VrijdagDinsdag, Donderdag
7.00uWekkerWekker
7.45uOntbijtOntbijt
8.10uKinderen naar school brengenKinderen naar school brengen
9.00uCrossfitWerken (meeting met klanten)
10.00uRondje lopen
11.00uWerkenWerken
12.30uLunchLunch
12.45uOntspannenOntspannen
13.15uWerkenWerken
14.00uKinderen uit school halenKinderen uit school halen
14.30uWerkenWerken
17.30uBoodschappen + kokenBoodschappen + koken
18.30uEtenEten
19.00uWerkenWerken
20.00uRondje lopen met de hondRondje lopen met de hond
20.30uChillen op de bankCrossfit
21.30uChillen op de bank
22.30uBedtijdBedtijd
Persoonlijke dagschema

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>