In deze aflevering van de Reuma Reset Podcast een gesprek met Patricia Leenaarts. Patricia heeft een praktijk in holistische therapie, waarbij zij de mens als een geheel bekijkt. In haar therapie gaat ze naar de kern van problemen, op vier niveau’s. De niveau’s zijn body (vervoersmiddel waarmee je je verplaatst), mind (gedachtes), soul (ziel, gevoel, emoties), spirit (alles waarmee je een bent, en ook de wil en keuzes).

Als een van die vier pijlers niet goed is, dan is er geen balans en kan je dus verder niet op bouwen.

Emoties zijn sturend in het leven. Ieder mens maakt van alles mee. En als er iets gebeurt in het leven dat voor die persoon een traumatische ervaring is, dan stokt daar de energie. Die vormt een ‘klompje’. Als er vervolgens andere dingen gebeuren die ‘aanhaken’ op dat eerdere trauma, dan wordt dat klompje groter. Daardoor ontstaat een blokkade en stopt de energie te stromen.

Hierdoor ontstaan klachten, fysiek en mentaal.

Klachten waarmee mensen bij Patricia komen zijn bijvoorbeeld: ik voel me niet gelukkig, of ik kan mijn werk en mijn gezin niet meer combineren. Naast deze psychische klachten hebben deze mensen meestal ook fysieke problemen. Door haar holistische kijk, kan Patricia op het emotionele niveau werken met fysieke klachten.

Meestal zijn fysieke klachten terug te herleiden naar de jeugd, waarin het lichaam heeft gekozen om bepaalde (traumatische) gebeurtenissen op een bepaalde plaats in het lichaam vast te zetten. Zoals bijvoorbeeld de schouder of darmen. In het latere leven komt dit tot uiting als een ‘zwakke’ plek in het lichaam.

Een fysieke klacht is altijd een uitingsvorm van een emotionele pijn. Zo ook reumatische klachten.

Patricia had al vroeg last van heel veel verschillende klachten, in gewrichten, rug maar ook in het verdere lichaam. Van de huisarts kreeg zij de diagnose reumatoïde artritis. Zij ging op zoek naar de oorzaak van deze klachten, waarbij zij aan de slag is gegaan met het oplossen van emoties en emotionele pijn.

Kinderen begrijpen niet goed de grapjes van volwassenen. Bijvoorbeeld als een opa, oma, vader of moeder een grapje maakt. Als het kind het serieus neemt en een soort van ‘verkramping’ optreedt, kan dit het begin zijn van fysieke klachten. Maar deze trauma’s kunnen zelfs al in de baarmoeder optreden.

Emoties die vaak klachten veroorzaken zijn bijvoorbeeld verdriet en boosheid. Beiden zijn in de westerse wereld niet echt geaccepteerde emoties. Mannen mogen niet huilen en vrouwen mogen niet boos zijn.

Er is een reden dat emoties zich vastzetten in je lichaam en zich uiteindelijk laten zien in bijvoorbeeld reumatische (pijn)klachten. Je lichaam heeft één belangrijk overlevingsmechanisme en dat is het voorkomen van pijn. Als emotionele pijn te groot is om te verwerken, dan doet je lichaam er alles aan om deze pijn niet te hoeven doorvoelen. En dus slaat het zich ergens op in het lichaam. Tot het daar teveel wordt en het zich uiteindelijk laat zien in fysieke pijnklachten.

Naast al deze emoties hebben we het ook over het onderdrukken van seksuele gevoelens en het blokkeren van deze energieën. Heel vaak komen kaakproblemen zoals verkrampingen voort uit seksuele verkrampingen en problemen.

En we hebben het over de waarheid uit oude spreekwoorden en gezegdes. De mooiste voor Patricia:

Volg je hart, want dat klopt.

En hoe moeilijk het is om met het hart te verbinden en dit te volgen. Je hart is eigenlijk de plaats voor onvoorwaardelijke liefde in je lichaam. Als daar angst, verdriet en pijn zitten, is je hart geen fijne plek.

De nummer 1 tip van Patricia voor mensen met een reumatische aandoening: Luister naar je lichaam en luister naar jezelf. Luisteren is een van de moeilijkste dingen voor mensen. Niet naar elkaar en ook niet naar zichzelf. Mensen hebben het idee dat dit egoïstisch is, maar dat is niet waar. Als je gaat vliegen, wordt altijd voor de vlucht uitgelegd dat je in een noodgeval eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten, daarna pas van iemand anders. Dat is niet voor niets. Zo is het ook in de maatschappij en het gezin. Je moet eerst voor jezelf kunnen zorgen, voordat je dit ook aan je kinderen kan geven. Wat je niet hebt kan je niet geven.

En: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven. De wereld dat ben jij.

Meer over Patricia Leenaarts:
https://patricialeenaarts.nl/

Luister de podcast:

Bekijk hier het gesprek:

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>