Reuma Reset Methode
Video/Text

Lieve

Les 19 Module 14

Oeps! Ik heb in de video een foutje gemaakt en noem daar dag 14, terwijl dit de opdracht is voor dag 13. Ik hoop niet dat je hierdoor afgeleid bent geraakt.

Voor de opdracht van vandaag heb je de brief nodig waaraan je de afgelopen dagen hebt gewerkt.


Waarin je alle negatieve gevolgen van de reuma hebt opgeschreven en waarin je daarnaast ook je dankbaarheid hebt geuit.


Vandaag wil ik je vragen om de brief er weer bij te pakken.


En als je hem hebt, om bovenaan de aanhef waarin je zoiets schreef als 'Hallo Reuma' of 'Hoi Fibromyalgie' op te zoeken.


Nu vraag ik je om de aanhef door te strepen, en te vervangen door 'Lieve <je eigen naam>'.


Loop nu de brief door en overal waar je 'reuma' of iets dergelijks hebt geschreven, vervang je het door je eigen naam. Doe het zo, dat de brief nog wel enigszins loopt, met een beetje kloppende zinnen. Niet tot in perfectie, maar de strekking moet helder zijn.


Als je dat gedaan hebt, vraag ik je om een spiegel op te zoeken en deze brief aan jezelf voor te lezen.


Heel veel succes met deze opdracht. Ik hoop dat het je weer mooie inzichten brengt, waarmee je verder kan.


Liefs, Sander

 • Ik ben vandaag ook voor de spiegel gaan staan met mijn brief. Ik heb gevoeld dat de reuma bij mij hoort…zal goed naar mijn lichaam moeten luisteren, willen bepaalde verlangens uitkomen. Mooi en confronterend!

 • Deze opdracht vond ik erg moeilijk. En merk ik dat ik nog steeds de neiging heb om heftige emotionele situaties te ontwijken. Het was erg confronterend. Heb het daarom ook lopen uitstellen om voor de spiegel te gaan staan. Uiteindelijk vanochtend toch gedaan en ondanks dat het heel moeilijk was kwam er daarna de opluchting. Ik heb inmiddels al veel geleerd en zorg beter voor mijzelf maar er zit toch ook nog wat boosheid naar mijzelf en de fibromyalgie waarvan ik dacht het eigenlijk al verwerkt te hebben. Maar blijkbaar heb ik dit nog niet volledig verwerkt. Ik moest denken aan het filmpje wat de psycholoog in de revalidatie aan mij had laten zien. Wat gaat over de acceptatie van de pijn: https://youtu.be/cOSSKArYbZU

 • Het was een beetje lastig om er goed lopende zinnen van te maken, maar de strekking is me duidelijk.
  De fibromyalgie is een deel van mij, maar ik hoef het me niet te laten overheersen!

  • Mooi inzicht Anouska! De fibromyalgie is inderdaad een deel van jou. Ik denk persoonlijk dat het een manier is van je lichaam om met je te communiceren over je diepe wensen en verlangens. En over je angsten en belemmerende overtuigingen. Door heel goed te luisteren, kan je de taal ontcijferen en hoeft je lichaam niet meer te schreeuwen, omdat je ook de eerdere signalen gaat leren kennen.

 • Begrijp ik het goed dat je dan dus eigenlijk jezelf dingen kwalijk neemt en jezelf bedankt?

  • Hoi Marijn, doordat de reuma op dit moment deel is van jou, zou het zo kunnen zijn dat je dat deel van jezelf dingen kwalijk neemt. En daarnaast zijn ook de mogelijkheden, oplossingen en groei onderdeel van jezelf en die bedank je.
   Wanneer in je brief heel veel boosheid zit, is het in de eerste plaats heel goed dat je die hebt kunnen uiten. En dat je het in beeld hebt. Daarnaast is het denk ik belangrijk om te beseffen dat als je vecht tegen een deel van – of in – jezelf, er uit dat gevecht alleen maar verliezers kunnen komen.
   De sleutel zit denk ik in acceptatie dat jouw lichaam door middel van reuma tegen je ‘praat’. Door met aandacht te gaan luisteren, leer je meer en meer over jezelf. Bijvoorbeeld over de dingen waarvoor je dankbaar bent.
   In het eerste deel van je brief zitten ook de dingen die de reuma je heeft ontnomen. Hierin zitten hele diepe verlangens denk ik. Wat zou nu je kunnen loslaten, om dichter bij die verlangens te komen?

 • Pen
  >