Reuma Reset Methode
Video/Text

Een brief om uiting te geven aan je emoties

Les 17 Module 12

Vandaag wederom een speciale opdracht. Ik ga je vragen om een brief te schrijven, waaraan je de komende dagen verder werkt.


Deze eerste dag begin je met het schrijven van de aanhef. Daarin schrijf je natuurlijk de 'naam' van de ontvanger. Deze brief ga je schrijven aan je reuma. Een brief begint meestal met bijvoorbeeld:

- Lieve <ontvanger>

- Beste <ontvanger>


Met op de plaats van <ontvanger> de naam van degene aan wie je de brief hecht.


Zo ook deze brief. Begin deze brief met een passende aanhef, die jij vindt passen bij reuma. En noem vervolgens de reuma op een manier, waarop je passend vindt. Ik kan me voorstellen dat hier een andere emotie vanuit gaat dan 'lieve' of 'beste'. Je hoeft niet per se beleefd te blijven šŸ˜‰


Vervolgens wil ik je vragen om in je brief alles te benoemen wat de reuma je heeft ontnomen. Wat je bijvoorbeeld allemaal niet meer kan doen of hebt, door de reuma.


Noem daarbij alle onaangename eigenschappen, waar je in je dagelijks leven tegenaan loopt. Houd je niet in. Je hebt nu eindelijk iemand om je woede op te richten in je brief.


Ga er lekker voor zitten en schrijf al je boosheid, verdriet, frustratie, enz. uit.


En als je daarmee klaar bent, dan hoef je de brief nog niet af te sluiten. 


Morgen ga je verder werken aan deze brief.

 • Ik heb het vermeden. Ik had allerlei dingen op to do lijst. Heb de brief in gedachte onder de douche al 2 keer geschreven maar weet dat er veel los komt. Daar zie ik tegen op.ik moet het moment kiezen. Daarna ben ik zeker een tijdje chagrijnig en verdrietig.

 • Sorry Sander, door de hitte kom ik er even niet aan toe om deze opdracht te maken. Ik ga er morgen voor zitten šŸ˜‰

  • Het is inderdaad erg warm! Neem er morgen lekker de tijd voor. Ik lees van anderen dat het veel kan losmaken. En de volgende opdracht is een vervolg, dus niet stiekem vooruit kijken šŸ˜‰

   • Ik heb de brief echt persoonlijk gemaakt alsof de fibromyalgie een persoon is en woorden gebruikt als, sinds ik jou heb, of je hebt mijn leven flink in de war geschopt.
    Het maakte ook wel wat in me los inderdaad, zeker om het allemaal op een rijtje te zien.

 • Voor mij was het schrijven van deze brief erg emotioneel. Ik merk dat er nog veel boosheid en verdriet in mij zit richting de fibromyalgie. Toen ik klaar was met schrijven heb ik ook even ordinair een potje zitten janken. Ik denk dat ik deze gevoelens ook heb weggestopt omdat ik andere niet tot last wilde zijn. En in mijn familie is het een gewoonte om te zeggen: ‘schouders eronder en door’.

  • Wow, mooi wat je schrijft. Schouders eronder en door, niet mauwen maar poetsen…
   Terwijl je daarmee alleen de emoties maar wegduwt als een bal onder water. En op een gegeven moment komen ze dan toch boven. Hoe fijn zou het zijn om jezelf gewoon te kunnen uiten, en daarmee je emoties te kunnen accepteren zoals ze komen.

 • Ben van het type dat liever niet te lang blijft stil staan bij m’n emoties en snel doorgaat. Dit soort opdrachten zijn daarom extra fijn om het eens voor mezelf op een rij te zetten wat ik er van vind en bij voel. Toevallig had ik een aantal weken geleden mijn ‘reis met reuma’ geschreven voor mezelf. Voelt goed om zo dingen van je af te schrijven.

  • Fijn dat je ervaren hebt dat je het fijn vindt om dingen van je af te schrijven. Emoties zijn er niet voor niets denk ik. Tussen er niet te lang bij stil staan en ze uiten, zit nogal wat ruimte šŸ˜‰

 • pfoe, morgenochtend nog eens naar kijken. Deze opdracht gaat zeker veel energie kosten..

 • Pen
  >