Reuma Reset Methode
Video/Text

Deel 2 van een brief om uiting te geven aan je emoties

Les 18 Module 13

Met de opdracht van vandaag ga je verder waar je gisteren was gebleven. Toen schreef je het begin van je brief aan de reuma waar je last van hebt. Je schreef al je teleurstelling, boosheid, frustratie over de reuma van je af.


Nu mag je verder gaan schrijven. Want ondanks alle pijn, frustraties, boosheid en teleurstelling, heeft reuma voor jou ook voordelen. Alleen is je lichaam hierin volledig aan het doorslaan. Denk bijvoorbeeld aan dingen die je niet hoeft te doen en die je toch al liever niet deed. Of je krijgt een bepaalde vorm van zorg of aandacht van mensen uit je omgeving, die je zonder reuma niet zou krijgen. Of - als je een gehandicaptenkaart hebt in de auto - je mag altijd bij de deur van de winkel parkeren.


Het kunnen kleine dingen zijn, maar ze zijn er, ongetwijfeld.


Schrijf daarom vandaag je brief af en begin met de zin:

Ondanks alles wat ik hierboven schrijf, wil ik je ook bedanken voor ...


Neem ook hiervoor weer voldoende tijd. Het is een proces waarin je heel eerlijk en open mag zijn naar jezelf. De brief wordt niet gepubliceerd en het maakt niet uit wat iemand anders ervan vindt. Jij mag ervan leren.


En als je jouw brief wil delen, dan mag dat hieronder in de reacties. Of - en dan lees alleen ik hem - via sander@reumaresetmethode.nl.


Heel veel succes met de opdracht van vandaag.

 • Ik kan mijn brief niet afmaken want ik kan me niks bedenken wat mijn reuma brengt waar ik hem voor kan bedanken…

  • Hi Mariska, ik kan me je eerste reactie voorstellen. Toch denk ik dat er dingen zijn waarvan je door de reuma meer bewust bent, of die je door de reuma makkelijker doet. Wat ik vaak hoor zijn dingen als: ‘Ik heb beter mijn grenzen leren bewaken’, ‘kan nu gemakkelijker hulp vragen’, ‘Weet beter wat belangrijk is voor mij’, ‘besef me dat ik hele lieve mensen om me heen heb’, ‘kan makkelijker rust nemen’, enz.
   Kan je hier misschien mee verder?

 • Ik heb geleerd dat ik meer moet bewegen. Wat ik in het verleden juist ben gaan ontwijken en heb opnieuw mijn liefde voor sporten ontdekt ook al moet ik daar nu heel anders mee omgaan. Ik ben beter op de signalen van mijn lichaam en mijn emoties gaan letten en wilde daardoor mijzelf niet meer verdoven. Daardoor ben ik nu een jaar van de pijnstillers af en gestopt met roken. Ook ben ik op een gezonde manier met eten bezig. Ik ben mezelf aan het leren het eten niet meer te gebruiken als reactie op stress of emoties en ben daardoor dan ook 10 kilo afgevallen(sinds augustus vorig jaar). De fibromyalgie heeft mij laten zien hoe ik er voor anderen kan zijn zonder mijzelf weg te cijferen.

 • dat ik door mijn klachten bewust bezig ben met wat echt belangrijk is in het leven en ik echt kan genieten van de kleine dingen. Ook ben ik dankbaar te merken dat ik lieve familie, vrienden en kennissen om me heen heb, voor hulp of een luisterend oor of advies. Ik heb door jou ook geleerd om hulp te vragen, wat ik niet makkelijk vind, maar het gaat steeds beter. Ik weet nu ook door jou reuma dat ik gezondheid nog belangrijker vind en er alles aan wil doen deze goed te houden!

 • Deze opdracht was niet zo moeilijk voor mij, omdat ik altijd wel het positieve probeer te zien in het negatieve.
  Daarom was ik tijdens het eerste deel van de brief al wel milder dan hoe ik misschien een paar jaar geleden zou zijn geweest.
  En tijdens dat schrijven was ik in mijn hoofd ook al bezig met de andere kant en het verbaasde me dan ook niet echt dat dit in het tweede deel werd gevraagd (en dat zonder te spieken 😉)
  Mijn laatste zin van het tweede deel is dan ook: “En ik geloof dat ik niet meer krijg dan ik aankan, dus ook jou kan ik aan!” 😁

 • Bijzonder om er zo eens naar te kijken vandaag. Korte versie voor mij is dat ik wil bedanken voor het bevestigen dat ik veel lieve mensen om me heen heb, voor de les dat ik beter voor mezelf moet zorgen, de les dat ik om hulp mag vragen en het ervoor zorgen dat ik nu een stil sta bij welke kant ik op wil.

  Vandaag kreeg ik deze link door gestuurd. Over plantaardig eten en reuma. Misschien ook interessant voor jullie!
  https://www.volkskrant.nl/a-bfc0838e

 • Pen
  >