Reuma Reset Methode
Video/Text

De 8 levensgebieden

Les 11 Module 6

Hieronder zie je een afbeelding van de 8 belangrijke levensgebieden. (onderaan de pagina kan je de opdracht ook downloaden als PDF)


Stel je voor dat de cirkel vergelijkbaar is met een langere periode uit je leven. Elk gebied zo 100% vervuld kunnen zijn. Je zou er 100% tevreden over kunnen zijn.

Stap 1:

Kleur ieder gebied in naar de mate van voldoening en tevredenheid die je ervaart in elk van de gebieden. Het midden is voor ieder vak helemaal ontevreden. De buitenkant van de cirkel staat voor helemaal tevreden.


Loop zo de gehele cirkel door.


Welk gebied (of welke gebieden) kunnen de komende tijd wel wat meer aandacht gebruiken?


Stap 2:

Beantwoord voor ieder gebied dat wat meer aandacht zou kunnen gebruiken de volgende vragen. Het meeste resultaat krijg je als je de antwoorden voor jezelf opschrijft.

- Wat is de reden dat je in dit gebied momenteel weinig voldoening hebt of er ontevreden over bent? Dat je er wellicht te weinig tijd aan besteedt, terwijl je weet hoe belangrijk het voor je is.


Stap 3:

Wat zou je allemaal kunnen doen, zodat je in totaliteit meer voldoening hebt in je leven, of meer tevreden bent over je leven? Maak hierover eventueel aanvullende afspraken met jezelf.


Stap 4:

Deel je inzichten in de reacties onder deze les.


Download deze opdracht als PDF.

 • Ik ben overigens ontevreden omdat het mij maar niet lukt om “beter” te worden. Beter is relatief, maar het is voor mij erg moeilijk te accepteren dat het niet lukt. Door de zware medicatie sinds een jaar ben ik meer gefrustreerd. Zonder dat (met lichte ontstekingen of bijv. 2 dagen in de week een zware dag) zou ik blijer zijn dan geen ontstekingen met zware medicatie. Raar?

 • Spuit elf; wat een leuke opdracht!
  Lekker zitten kleuren zojuist.

  Als ik naar mijn cirkel kijk, mag ik niet klagen.

  Ik ben heel tevreden met alle taartstukjes. Als bijv mijn carrière iets minder groot is als partner en relaties dan is dat bijv een bewuste keuze. De enige die echt te klein is is de gezondheid. Objectief door de ontstekingen en daarnaast door de slijtage sommige delen moeilijk meer te verbeteren. Ook het vertrouwen in mijn gezondheid en lichaam is heel klein.

  Verder ben ik heel blij en dankbaar voor mijn leven en heb ik grote taartpunten.

  Mooi om mij dat te realiseren!

 • Een beetje late reactie maar mijn zusje en vriend zijn bij mij dit weekend en ik wilde tijd met hun door brengen.

  Ik heb zo’n cirkel bij mijn revalidatie vorig jaar ook gedaan. Nadat ik de cirkel van nu had ingekleurd heb ik de oude erbij gepakt. Wat mij op valt is dat deze cirkel meer uitgebreid dan die ik bij de revalidatie gedaan heb. Die van de revalidatie bestaat uit 4 vakken. Werk&opleiding, vrije tijd, relaties en gezondheid & persoonlijke groei.

  Ik vind die van de revalidatie nu ik er op terug kijk best vaag en die van nu veel duidelijker en inzichtelijker.

  Wat ik zie dat ik op het gebied van carrière en geld het minst tevreden ben. Maar dat is ook logisch aangezien ik in de ziektewet zit en opzoek ben naar werk in het 2e spoor. Waarbij ik dan ook werk moet aanpakken, dat mij helemaal niet leuk lijkt.

  In het afgelopen jaar ben ik wel persoonlijk heel erg gegroeid en ben ik meer bewust van mijn eigen gedragingen en gewoontes.

  Gezondheid zou beter kunnen maar daar ben ik nu mee bezig door mee te doen aan de reuma reset challenge en door naar de dokter te gaan voor mijn polsen.

  De relatie met mijn partner is goed, wij kunnen dan ook goed praten met elkaar en geen 1 onderwerp is ‘taboe’. Alles is bespreekbaar.

  Plezier en ontspanning zou ben ik de laatste tijd uit het oog verloren. Ik heb daarom het idee dat ik ook kwa energie een terugval gekregen heb. Dus ik ga mij hier nu meer op focussen.

  Vrienden en Familie: Ik heb de afgelopen paar jaar een aantal vrienden moeten lossnijden omdat ze niet goed voor mij waren. Sommige van die vriendschappen waren al verwaterd en andere heb ik bewust beëindigd. Degene die ik bewust beëindigd heb, hebben mijn vertrouwen beschadigd en ben nu heel huiverig met het aangaan van vriendschappen. Ik heb er wel vrede mee omdat ik er van overtuigd ben dat ik het goede gedaan heb en ik heb zo meer tijd voor de dingen die ik belangrijk vind.

  Verder ben ik best tevreden.

  • Wat tof om te lezen dat je de cirkels ook naast elkaar hebt gelegd en dat je daardoor ook weer meer inzicht hebt gekregen. En je hebt lekker tijd gemaakt voor je zusje en vriend! Klinkt goed.
   Qua werk is het denk ik interessant om eens te bedenken wat je wel leuk lijkt en daar actief op te gaan richten. Acties uitzetten die je helpen om daar te komen. Iedere dag een klein stapje. Had je dit ook al in je inspirerende levensdoelen benoemd?
   Plezier is zo belangrijk! Leuke dingen doen, gewoon lekker lachen. Iets geks doen, gewoon omdat het kan! Hoe mooi is het om op dat soort acties meer focus te hebben 🙂
   Mooi om zo mee te mogen lopen in je proces. Dank je wel!

 • Leuke opdracht om te doen, alleen wel erg confronterend voor mij!

  Op het gebied van fysieke omgeving, persoonlijke groei en plezier en ontspanning ben ik redelijk tevreden.
  Vooral op persoonlijk vlak ben ik de laatste jaren flink gegroeid, doordat ik mijn hoogsensitiviteit geaccepteerd heb.
  Qua ontspanning heb ik nog wel het één en ander te leren.

  Partner/relatie: we hebben al ontzettend veel meegemaakt in de 18 jaar dat we samen zijn en dat vergt soms ook z’n tol zoals vorig jaar. Het vertrouwen moet weer groeien, maar gelukkig hebben we altijd goed kunnen praten en we lachen nog steeds met elkaar.

  Vrienden/familie: dit gebied is er dus één waarin we ontzettend veel hebben meegemaakt, waardoor we weinig contacten hebben waar we op terug kunnen vallen. Toch beseffen we ook dat we elkaar hebben en dat dit het belangrijkste is. We steken onze energie nu meer in de mensen die we nog wel in ons leven hebben, waaronder onze prachtige kinderen.

  Gezondheid: sinds het verlies van mijn baan in februari en de Coronatijd/thuisscholing gaat het lichamelijk slechter. Ik beweeg veel minder en eet meer waardoor ik aankom. Met deze challenge weet ik dat hier verandering in komt.

  Carrière en geld: deze twee hangen bij mij samen, omdat een carrière er op dit moment niet is dus ook geen inkomen vanaf mijn kant. Dit ervaar ik soms als stressvol, omdat we minder goed kunnen sparen. Toch voel ik me aan de andere kant rijk als ik zie wat we allemaal wel hebben en kunnen doen. We zijn geen mensen die bij de pakken neer gaan zitten, maar zoeken in mogelijkheden.

 • Leuke opdracht weer! Super fijn om zo meer inzicht te krijgen in waar er aan gewerkt moet worden!

  Korte samenvatting is dat ik op het gebied van geld, vrienden/familie, partner/relatie en fysieke omgeving behoorlijk tevreden ben! Altijd ruimte voor verbetering uiteraard. 😉

  Carrière is 2 ledig voor me. Doe mijn werk met heel veel plezier maar ik merk dat het eigenlijk lichamelijk te belastend is. Ben wel beter geworden in mezelf daarin wat te ontlasten maar het helpt me nog niet voldoende, vind ik. Een switch zou misschien de beste keus zijn, alleen naar wat weet ik niet. Heb nooit echt een droomcarriere voor me gezien, helaas!

  Gezondheid is qua reuma kak. Maar blij dat ik voor de rest gezond ben. Geen last van bijwerkingen en niet vatbaar voor infecties gelukkig. (klopt op hout). En hier werk ik op ‘t moment aan!

  Ontevredenheid in persoonlijke groei hangt gedeeltelijk samen met carrière denk ik. Heb niet het gevoel een echt doel te hebben of op het punt te zijn dat ik het meeste uit mezelf haal. Op persoonlijk vlak wil ik me graag meer verdiepen door te lezen/podcasts te luisteren enz.

  Plezier en ontspanning ben ik wel in gegroeid de laatste tijd. Probeer meer voor mezelf te kiezen en minder over mijn grenzen heen te gaan. Maar kan beter! Wil proberen een stukje ontspanning in m’n dagritme in te bouwen en om er aan te werken om 1 weekend dag echt als plezier/ontspanningsdag te houden! Doordat het huishouden grotendeels op mijn schouders rust zie ik altijd wel wat te doen en is het moeilijk om aan ontspanning over te geven. Maar ga toch proberen in ieder geval 1 dag per week de boel te negeren! 💪 De was loopt vast niet ineens weg. En als ie dat wel doet ben ik er ook vanaf!

  • Mooi om de samenhang tussen verschillende gebieden te zien. Wat ik ook merkte is dat het allemaal communicerende vaten zijn. Als je met een thema wat meer wilt doen, betekent dat ook iets voor de andere gebieden. Je kan immers je tijd (en energie) maar een keer besteden. Het is bij ons nog niet voorgekomen dat de was ineens wegliep inderdaad…

 • Duidelijk is dat de volgende terreinen meer aandacht kunnen gebruiken:
  Carriere; op dit moment werk ik niet en stata mijn carriere op een laag pitje. Ik heb gezegd dat ik pas weer ga werken wanneer er achter ben wat voor werk zinvol is en mij echt voldoening geeft, of waneer het echt nodig is om financiele redenen. Vooralsnog ” voel” ik nog niet welk werk mij echt gelukkig zou maken. Ik hoop dat ik hier achter kom wanneer ik mijzelf steeds beter leer kennen en ontdekken.
  Gezondheid: door de reumaklachten ervaar ik mijn gezondheid als matig. Gelukkig ben ik ” voor de rest” wel gezond. Ik wil er alles aan doen om de reumaklachten zodanig te verminderen, dat ik alles kan ondernemen wat ik wil. Pas dan ben ik tevreden.
  Plezier en ontspanning: ik zou met name meer plezier kunnen gebruiken in mijn leven. Op het moment heb ik een vrij vlak en monotoon leven waarin mijn voornaamste taak het zorgen voor het gezin is. Ik zou meer aandacht willen voor leuke dingen in het leven die mij zullen opladen.
  Persoonlijke groei: dit hangt ook een beetje samen met dat mijn carriere op een laag pitje staat. Alhoewel ik de persoonlijke groei de komende tijd in mijn leven voornamelijk wil ervaren in de spirituele hoek en door mezelf beter te leren kennen. Dit kan/wil ik doen door curcussen en workshops te volgen die resoneren met wat ik op dit moment in mijn leven wil. Ook op het terrein van voeding en gezondheid maak ik best wat persoonlijke groei door.

  • Mooie inzichten Nursel! Wat zou jou kunnen helpen om meer helderheid te krijgen in welk werk je voldoening zou geven?
   En hoe zou je meer plezier en ontspanning kunnen brengen in je leven?
   Mooi dat je weet waar en hoe je invulling wilt geven aan persoonlijke groei, maak er een mooie, vreugdevolle reis van 🙂

  • Goedemorgen Nursel,
   Inderdaad. Je fysieke omgeving zie ik als daar waar je woont, werkt, leeft.
   Kan heel breed zijn, bijvoorbeeld je huis, maar ook de omgeving, natuur dichtbij, stank, geluidsoverlast. Dat soort dingen kunnen allemaal invloed hebben op hoe tevreden je bent over je fysieke omgeving denk ik.
   Succes met de opdracht! Ben benieuwd naar je inzichten.

 • Mijn inzichten na het uitvoeren van de opdracht zijn dat ik nu werk aan het belangrijkste op dit moment, mijn gezondheid en dat ik voel dat de reuma reset challenge mij hierbij gaat helpen. Ook dat ik meer tijd wil besteden aan ontspanning, ook na een lange werkdag ontspanning nemen. Tevens ontdekte ik dat ik aan mijn persoonlijke groei wil werken, krachtiger wil zijn, ook op momenten dat iets mij raakt en ik het goed onder woorden wil brengen.

  • Wat mooi Monique! Lekker op weg dus. Maandag gaan we lekker aan de slag met ontspanning, maar vergeet ook in de tussentijd niet om hier voldoende aandacht aan te geven 🙂

 • Hoi Sander, ik ga er nu even vanuit dat je altijd vanuit het midden begint met kleuren tot waar je tevreden bent?

 • Pen
  >