Juul Vaessen is gespecialiseerd in de klassieke Chinese Geneeswijzen. In haar praktijk behandelt ze mensen met veel verschillende klachten. Daarbij maakt zij onder andere gebruik van acupunctuur, maar ook kruiden spelen een belangrijke rol in de behandelplannen.

Luister hier de aflevering:

In de tijd dat ik nog last had van de reuma, was Juul één van de therapeuten die ik regelmatig bezocht. En ik had baat bij haar behandeling. Na dit gesprek begrijp ik waarom. En ik begrijp ook waarom de klachten niet toen al wegbleven. Ik had tijdens de behandelingen beter naar haar mogen luisteren.

In dit gesprek legt Juul uit op welke inzichten de Chinese Geneeswijzen zijn gebaseerd en wat dit betekent voor mensen met reumatische aandoeningen.

Ze vertelt over de invloed van damp (vocht) en wind, koude en warmte. En als je dit begrijpt, hoe je met deze inzichten je klachten kan verminderen door eenvoudige aanpassingen in je leefstijl.

Wanneer vanuit de Chinese Geneeswijzen wordt gekeken naar reumatische klachten en aandoeningen, speelt het klimaat – de leefomgeving – een belangrijke rol. De aard van de klachten en wanneer ze optreden speelt dan ook een belangrijke rol in de behandeling.

De klachten ontwikkelen zich doorgaans door verschillende factoren die samenkomen. Daarom vallen reumatische aandoeningen vanuit Chinees perspectief onder de bi-syndromen.

Juul legt heel helder uit hoe de totale leefstijl van mensen de klachten beïnvloed, zowel in positieve zin als in negatieve. Aan de hand van voorbeelden laat ze beeldend zien hoe je oa. met voeding invloed hebt. En dat het dus al verschil maakt of je een salade eet van rauwe groenten, of van afgekoelde bereidde groenten.

Ook komt de theorie aan bod over acupunctuur, prikpunten en meridianen. En de invloed van de elementen daarop.

Na het luisteren begrijp je waarom mensen die vanuit een warmer klimaat – zoals Indonesië – in Nederland gemakkelijk reumatische klachten ontwikkelen.

Leefstijl is leidend bij Reuma! Daarom is de inzet van de persoon die wordt behandeld heel groot en eigenlijk bepalend voor het succes van de behandeling.

Door te kijken naar de constitutie van iemand en te zien welke patronen iemand doet, kan je klachten voorspellen en dus ook voorkomen. Dit is helaas niet zo geaccepteerd in de Westerse wereld.

Boekentip van Juul, om met voeding invloed te pakken op je klachten. Vanuit de Oosterse visie, Nederlands geschreven: Voeding volgens de vijf elementen.

Als uitsmijter geeft Juul nog belangrijke inzichten mee voor mensen met fibromyalgie. Daarvan vertelt ze dat dit binnen de Chinese zienswijze op twee heel verschillende manieren kan worden behandeld. Afhankelijk van de oorzaak.

Meer over Juul Vaessen en haar praktijk: https://vaessenacupunctuur.nl/
Meer over Traditionele Chinese Geneeswijzen: https://zhong.nl/

About the author 

Sander | Reuma Reset Methode

In 2007 na lang zoeken naar een oorzaak van vele klachten, gediagnostiseerd met Reumatoïde Artritis. In 2014 ondanks alle medicatie de verwachting om binnen een jaar in een rolstoel te belanden. Nu, 2020, al 5 jaar vrij van klachten en medicatie. Recreatief crossfit-atleet (wel fanatiek!), hardloper, vader van drie en inspirator van mensen met een reumatische aandoening. Reuma is heel vaak omkeerbaar. Om dat bereikbaar te maken, bedacht ik de Reuma Reset Methode.
Wil je me ontmoeten? Grote kans dat je me aantreft op het strand bij Dishoek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>